La Destil·leria: 450 metres quadrats de cultura, formació i lleure

L’espai s’inaugura aquest divendres amb una exposició sobre Les Santes

  • Mireia Biel / Foto: Anna Aluart
  • Dijous, 17 Juliol 2014 12:31

El lleure, la formació i la cultura es donen la mà en un nou projecte cultural que obre les portes aquest divendres. Es tracta de La Destil·leria, un ampli espai situat al Camí Ral que neix amb la voluntat d’oferir activitats culturals vinculades al lleure per a qualsevol edat, però especialment adreçades a persones amb discapacitats.

Destil·leria

Agit Baqué és la impulsora de La Destil·leria. Portava 22 anys treballant en una multinacional i va decidir engegar un projecte que va començar a caminar ara fa tot just un any. El resultat n’és un ampli local de 450 metres quadrats que combinarà teràpies, art i formació sota un mateix sostre.

“Mataró no ho tenia”

El nou projecte cultural va néixer amb la voluntat de donar servei a persones amb discapacitat, però de seguida va obrir-se. La Destil·leria vol ser doncs un punt de trobada que “era necessari construir a Mataró”, segons Baqué. I és que “no hi havia una oferta cultural extraescolar per a nens amb discapacitat”, de manera que “vaig decidir omplir el buit amb una oferta lúdica, transversal i multidisciplinària, alhora que la vaig obrir a la resta de públic”. Per a Baqué, el més important és que “es tracta d’una proposta que està orientada al lleure: no véns a estudiar música per convertir-te en un professional, sinó perquè tens sensibilitat i ganes d’aprendre’n”. I amb aquesta premissa ha dissenyat i reestructurat una antiga destil·leria que conserva l’essència de l’activitat d’abans. “L’espai és ampli i ens permet col·locar activitats ben diferents en un mateix recinte que vol ser també un punt de trobada entre gent de diversos col·lectius”, assegura Baqué.

Destil·leria

Tres espais conformen un projecte multidisciplinari que té la cultura com a teló de fons i que utilitza les teràpies, els tallers i l’art com a eines de treball. Baqué afirma que “treballarem amb diferents franges d’edat i amb diferents horaris, de manera que tot el professorat que tenim també és específic per a cada moment”. En tot moment, doncs, “es comptarà amb un artista, professor o terapeuta especialitzat en cadascuna de les activitats, per tal que l’experiència sigui el més positiva possible”.

Destil·leria

La Galeria, nou espai d’art

La Galeria serà l’espai dels artistes professionals, tant pels ja consolidats com pels nous talents. “Serà una sala d’exposicions on els artistes més joves puguin mostrar-se i començar a caminar” amb l’únic objectiu de convertir l’espai en “una plataforma de difusió multidisciplinària i independent”, explica Baqué. L’exposició que s’inaugurarà divendres donarà el tret de sortida a La Destil·leria. Baqué remarca que “la mostra ‘Seny i rauxa’ retrata la nostra festa major de Les Santes, però també la cultura popular del nostre país”. S’hi podran veure obres de Perecoll o Sergio Ruiz, així com també d’Anna Aluart, la jove Carla Aledo o el reconegut escultor Pol Codina.

La Terapioteca

La dansa, la música i l’art seran els ingredients necessaris perquè les teràpies d’aquest nou espai siguin un èxit. I és que a través d’aquestes disciplines artístiques es vol treballar amb persones amb discapacitat d’entre 5 i 14 anys. “A partir d’aquesta edat ja existeix el Taller d’Idees que treballa aspectes similars”, recorda Baqué, però “calia generar un lloc com La Destil·leria que omplís aquest buit”. És per això que han signat un conveni amb la Fundació El Maresme, per “mirar de ser una plataforma d’inclusió social i oferir, en un futur, llocs de treball a persones amb discapacitat”, matisa Baqué. Ara bé, aquesta no és l’única funció de la Terapioteca, que busca també assolir “el creixement personal a tots els nivells”, motiu pel qual s’ofereixen també cursos per a la resta del públic”.

Destil·leria

El Taller, viure l’art

I per últim, el Taller servirà perquè tothom qui ho vulgui i “treballi l’art des de l’escultura i fins a la pintura, pugui fer-ho”. Artistes com Pol Codina o una mestra artesanal molt reconeguda impartiran tallers a petits i grans per endinsar-los en el món de l’art, encara que sempre des d’una perspectiva “completament lúdica, perquè qui vingui aquí vingui a gaudir i a passar-s’ho bé, sense cap tipus de pressió”, tal com insisteix Baqué. Els professors d’aquest espai són artistes que s’allunyen del taller convencional i que oferiran formacions anuals, trimestrals o puntuals en format de càpsules formatives.