Agustí Soler retrata Pepeta Moreu, l’amor mataroní de Gaudí

L’escriptor mataroní recupera la figura d’aquest personatge històric

  • Cugat Comas
  • Dimecres, 18 Juny 2014 14:22

Agustí Soler presentació llibre

Que Antoni Gaudí es va enamorar d’una mataronina anomenada Pepeta Moreu és una part de la biografia de l’arquitecte coneguda. El que fins ara no havia estat recollit en un llibre és tota la biografia sobre aquesta mataronina singular. El personatge de Pepeta Moreu havia estat fins ara només investigat en publicacions com els Fulls del Museu de Santa Maria i descendents seus com Rafael Soler. Ara és un altre parent, Agustí Soler, el que publica el llibre ‘Pepeta Moreu: el gran amor impossible de Gaudí’ d’editorial Duxelm. La llibreria Dòria de Mataró va acollir la presentació de l’obra a Mataró.

Agustí Soler, mataroní de naixement, ha recollit tota la informació sobre Pepeta Moreu per configurar-ne tota la biografia.

Trencar el silenci

L’amor que Gaudí va sentir per ella és un passatge que el propi autor va explicar que “se sabia però no se’n deia gran cosa. La Pepeta era un tema tabú a la família, se’n parlava molt de passada, era un nom amagat a casa”. Soler ha volgut trencar amb el llibre el “silenci al que semblava condemnada la Pepeta Moreu, com una nota a peu de pàgina de la biografia de Gaudí, quan en podria haver estat la seva musa, perquè podem saber que la trajectòria de l’arquitecte hauria pogut ser diferent de no haver conegut Moreu”. En el llibre i en una presentació que es va convertir en un col·loqui familiar entre diferents descendents de la protagonista, Soler explica com Gaudí arriba a Mataró i acaba per enamorar-se de la Pepeta.

Agustí Soler presentació llibre

“Una vida de novel·la”

Soler defineix la vida de Pepeta Moreu com “digna d’una novel·la”. Primer es va enamorar d’un capitost Carlí, hi va tenir un fill i posteriorment l’abandonen. “Quan Gaudí arriba a Mataró per treballar en les obres de l’Obrera Mataronense, l’actual Nau Gaudí, va a Can Moreu que era llavors un punt de trobada de gent molt diversa, ell s’hi sent molt a gust i allà coneix la Pepeta de la qual se n’enamora”. S’explica de Moreu –igual que de la seva germana– que era molt rossa i bella. Gaudí va esperar que la Pepeta obtingués la nul·litat del matrimoni per declarar-s’hi, moment en el qual la mataronina li va ensenyar el nou anell de compromís.

Soler explicava a la presentació que “s’ha volgut crear una mitologia al voltant d’en Gaudí que crec que no hauria de ser tant, quan era una persona genial en arquitectura però que com qualsevol altre volia viure bé i casar-se, en aquest cas amb la Pepeta Moreu”. El seu llibre recull, doncs, el que no va poder ser.