Relat per conèixer l'Economia del Bé Comú

'Jo de gran vull ser e-co-no-mis-ta' es presenta demà, a la Casa Capell

  • Redacció
  • Divendres, 02 Maig 2014 00:00

Cultura 2013, Jo de gran vull ser economista

Dissabte 3 de maig, a les 11 del matí, a la Casa Capell, es presentarà el llibre ‘Jo de gran vull ser e-co-no-mis-ta’ de Montse Junyent amb il·lustracions de Pep Boatella, dins el marc del projecte ‘Mataró, ciutat de valors’ que inaugura el mes dedicat a la sostenibilitat.
 
Després de l’èxit  de ‘Quantes arrels de gerd necessites per ser feliç?’ -una història sobre l’origen de la crisi-, Junyent ara torna amb ‘Jo de gran vull ser e-co-no-mis-ta’, un relat a través del qual els nens podran aprendre les bases de l’Economia del Bé Comú, un nou model econòmic que forma part del manifest del projecte ‘Mataró, ciutat de valors’. A més, l’economista austríac i promotor d’aquest moviment, Christian Felber, signa el pròleg del llibre.

En Jan, el seu pare i uns amics volen posar en marxa una guingueta a la platja, però entre ells apareixen diferències de criteri sobre com s’ha de gestionar el negoci. La visió tradicional, buscar el benefici propi a través de la competència, xoca amb una nova visió que proposa el pare del noi: assolir el bé comú mit­jançant la cooperació entre tots. A partir d’aquest context en Jan anirà aprenent de mica en mica, i guiat pel seu pare, que aquest segon camí aporta moltes més satisfaccions que el primer.
 
L’Economia del Bé Comú és un sistema econòmic que promou que el motiu i objecte d’inspiració de les empreses no sigui l’afany de lucre sinó la contribució al bé comú i la cooperació. Aquesta economia, a diferència dels sistemes que hem conegut fins ara, es basa en valors com: la confiança, l’honestedat, la responsabilitat, la cooperació, la sostenibilitat, la generositat i la solidaritat.  El llibre descriu com es poden fer negocis d’una forma o d’una altre i adverteix que la tria respecte de quina economia volem la tenim a les nostres mans.

El valor de la sostenibilitat és el cinquè que es treballa aquest any en l’àmbit de ciutat i amb l’impuls de l’associació cultural Valors.