Manel Casserres: “No és un canvi radical, sinó de petits detalls”

Quinze anys després de l’últim canvi d’imatge, l’artista solsoní renova el vestuari de la Família Robafaves

  • Mireia Biel / Fotos: arxiu
  • Dijous, 17 abril 2014 00:00

Cultura 2013, familia robafaves interrogants
La família Robafaves estrenarà nou vestuari el pròxim 21 d’abril. I ho farà enmig de l’expectació de la ciutat per saber com ha estat el canvi d’imatge d’una de les famílies de gegants més emblemàtiques de Catalunya. Si bé no es coneixen els detalls de la nova vestimenta, el seu autor, l’artista solsoní Manel Casserres, avança que no “s’ha fet un canvi radical”. L’essència, per tant, es manté.


L’última vegada que la Família Robafaves va estrenar vestits va ser ara fa 15 anys aproximadament, a finals de la dècada dels 90. Des d’aleshores, la Família Robafaves s’ha passejat, no només per Mataró, sinó per tota Catalunya. Són coneguts arreu del país i per això s’ha mantingut l’essència, també, de la seva vestimenta.

Fidels

Els geganters han escollit les teles, totes elles de tapisseria, perquè tinguin una bona caiguda i dissimulin correctament les estructures interiors. Eloi Romañà, membre de la colla gegantera, coincideix amb Manel Casserres, qui ha confeccionat els vestits: “No hi ha canvis radicals”. Però sí “alguna sorpresa”, apunta Romañà. En aquest sentit, Casserres assegura que “la majoria dels colors s’han mantingut, tret del vestit de la Geganta, que puja de to i se li ajusta millor”. Els tons marronosos d’en Robafaves no s’han tocat, així com tampoc la personalitat dels vestits de la Toneta i en Maneló.
Les joies i complements que acompanyaven els vestits dels gegants tampoc varien, de fet, són les mateixes peces. “Només hem millorat alguns ornaments per donar-los més visibilitat”, explica Casserres, que està convençut que “tot i que els vestits són molt tradicionals, agradaran, i molt”.

Cultura 2013, familia robafaves2

Encàrrec especial

Dissenyar els vestits no ha estat una tasca fàcil, però encara menys ha estat confeccionar-los. Casserres reconeix que “les teles les han escollides els geganters”, però que la feinada del disseny i el cosit ha estat seva. Han estat dos mesos frenètics de treball contra rellotge per tenir la Família Robafaves a punt per presentar el seu canvi d’imatge públicament per Sant Jordi. I és que, per exemple, Casserres afirma que “cosir les capes dels gegants grossos, per exemple, ha estat la tasca més farragosa per a les modistes, perquè les dimensions de les peces fa que siguin difícils de manipular”.
Per molta feina que comportin, segons Casserres, els encàrrecs que provenen de Mataró sempre són ben rebuts. “Sempre és un plaer treballar amb gegants d’aquesta categoria al taller”, assegura Casserres, qui afegeix que “tinc una gran estima pels dos gegants grossos per històrics i tradicionals, però sobretot als dos petits, que són especials perquè van ser creats aquí”.

Vestits nous, finalment
El canvi de vestuari arriba després de fortes reclamacions per part dels mateixos geganters. Romañà, membre de la colla gegantera, recorda que “ja feia un parell o tres d’anys que pressionàvem perquè es canviessin els vestits”. Havien perdut color i fins i tot, alguns estaven estripats, com és el cas del d’en Robafaves, a qui, segons Romañà, “vam haver de cosir nous forats en tres ocasions només durant els dies de Santes”. La demanda, per tant, “era urgent tenint en compte que els gegants són una representació institucional de la ciutat i han de lluir”.

Cercavila de lluïment

L’estrena d’en Robafaves, la Geganta i companyia s’avança a la diada de Sant Jordi i serà el pròxim dia 21 quan es presentin les noves vestimentes i s’iniciïn així el gruix de les activitats. Les figures, tal com explicava el regidor de Cultura en la presentació de la programació, sortiran en cercavila pels carrers del centre.

Finalment, s’instal·laran al vestíbul de l’ajuntament on es mantindran fins un mes després, el 23 de maig.