Indesinenter serveix de cloenda coral per l’Any Espriu a Mataró

Diverses corals de la ciutat s’uneixen en un acte simple i simbòlic

  • Cugat Comas i Fotos d'Anna Aluart
  • Dilluns, 24 Febrer 2014 10:35

Any espriu

El jardí dels cinc arbres, a Mataró. La Plaça de l’Ajuntament va apartar-se durant uns minuts del trafic i el rebombori del centre un cap de setmana qualsevol per esdevenir, dissabte passat, un espai recollit per dir adéu a l’Any Espriu amb simplicitat i simbolisme. La il·luminació de les alzines de la plaça remetia al jardí dels cinc arbres, el pati de la casa d’Espriu a Sinera i l’acte va consistir en una primera cantada de ‘He mirat aquesta terra’ a càrrec de la coral de l’institut Alexandre Satorras i la posterior interpretació coral d’Indesinenter. Dos dels impulsors de tots els actes de l’Any Espriu, Roser Trilla i Jaume Calsapeu, van fer els honors de presentar l’acte i donar per conclòs el reguitzell d’actes organitzats.

Indesinenter és un dels poemes més coneguts de l’autor maresmenc, inclòs dins les ‘100 cançons d’Ariadna’. Aquesta locució llatina que significa “sense parar, incansablement” va ser popular com molts altres dels poemes d’Espriu gràcies a la versió musical –pactada amb l’autor– que en va fer Raimon. L’acte de cloenda, però, no va agafar la versió de Raimon sinó que va consistir a cantar un arranjament diferent de Xavier Rodon, director de la coral Primavera per la Pau. La versió va sorprendre en primera instància les desenes de persones presents que van assistir a una mena de tutorial de com interpretar ‘Indesinenter’ per acabar-se sumant a la cantada en dues ocasions, la prevista i la repetició. La versió mataronina va treure vehemència rítmica a una cançó que colpeja, donant-li altres matisos sonors que sorprenien als més avesats a la versió del cantant de Xàtiva.

Any espriu
 

Un any d’activitats
Durant aquest any de celebració s’han realitzat 31 activitats molt diverses relacionades amb Salvador Espriu, 7 de les quals compartides amb la Comissió de l’Any Punsola que també celebrava el centenari del seu naixement. S’han fet conferències, xerrades, recitals poètics, maridatge de vi i poesia, espectacles de teatre i de dansa, rutes literàries i exposicions. Entre les exposicions cal destacar “Cusachs i Espriu. El caminant i el mur”, la mostra de les 33 escultures que el mataroní Manuel Cusachs havia dedicat al poeta, així com “Espectres al laberint grotesc” de Jordi Cuyàs i “La pell de brau il·lustrada per Raúl Capitani”, entre d’altres.