Alexandra Capdevila s’endú el 55è Premi Iluro

Per un treball sobre la immigració francesa al Maresme en època moderna, Jaume Brufau guanya un accèssit

  • Redacció
  • Dimecres, 06 Novembre 2013 19:03

PRemi Iluro

El primer Premi Iluro convocat per la Fundació homònima i desvinculat per sempre del nom de Caixa Laietana va recaure dilluns a la nit en Alexandra Capdevila Muntadas. Ella és l’autora del treball “Els murcians dels segles XVI i XVII”. Entre la temporalitat i l’arrelament al Maresme, un minuciós i documentat estudi sobre la immigració francesa al Maresme que completa els estudis realitzats per Jordi Nadal i Emili Giralt sobre Mataró.

L’obra es fonamenta en un treball exhaustiu en els arxius parroquials del Maresme, completat amb fonts notarials, i analitza les dues tipologies d’immigrant francès existents: el temporer, que travessava els Pirineus anualment i que tornava a les seves terres una vegada finalitzada la collita, i el nouvingut que es va establir i va arrelar al país. A més de fer-ne el tractament demogràfic, l’autora s’esforça per realitzar una anàlisi de la sociabilitat i de les xarxes i mitjans d’integració del col·lectiu, posant de relleu el valor dels expedients d’informació matrimonial, que se sumen a les dades aportades per la matrícula del 1637.

Accèssit a Brufau
El jurat ha premiat amb un accèssit, dotat amb la publicació de l’obra, el treball titulat De xerric a capità d’empresa. La indústria del gènere de punt al Maresme , obra de Jaume Brufau i Prats que edita i comenta les memòries del seu pare, Joan Brufau i Cusidó. Les memòries narren la sorprenent peripècia vital, amb un rerefons de trajectòria industrial tèxtil igualment impactant, d’un emigrant de Banyoles que viatja per França per aprendre francès, es trasllada als Estats Units per aprendre anglès, on coneix casualment el senador Simon Guggenheim, va a Mèxic, s’estableix a Catarroja i a Mataró, on esdevindrà el primer alcalde del franquisme, i es trasllada definitivament a Salamanca.