Tres aniversaris rodons per a tres edificis que són patrimoni

Mataró celebra aquest 2013 120 del mercat del Rengle, 130 de la Nau Gaudí i 150 de La Presó

  • Cugat Comas
  • Dijous, 13 Juny 2013 10:53

La Presó de Mataró

Tres edificis que formen part del patrimoni arquitectònic local fan enguany aniversaris rodons. Els tres, a més, tenen l’afegitó que els seus arquitectes són reconeguts internacionalment i, a més, comparteixen l’ús funcional dels mateixos. El motiu era important i com explica el regidor de cultura Joaquim Fernàndez “mereixien un calendari d’actes especial fet en base a la suma d’activitats ja programades i imaginació, sense poder-hi abocar cap recurs extra com ens hagués agradat”. Aquesta és la síntesi del programa ‘El Rengle 120, la Nau Gaudí 130 i La Presó 150. Tres edificis, una ciutat” amb el que fins a final d’any es vetllarà perquè mataronins i visitants coneguin més sobre aquests tres edificis.

L’aval important de tots tres és que són elements del patrimoni arquitectònic local, fruit d’una mateixa època, la del Mataró posterior a l’arribada del ferrocarril –un altre aniversari rodó, 165 anys del primer tren de la Península– una ciutat en franca expansió econòmica i sobretot que tots tres edificis duen la signatura d’arquitectes reconeguts a escala internacional.

Plaça Gran

El cas més flagrant és el de la Nau de l’antiga cooperativa Mataronense, el primer edifici d’Antoni Gaudí i l’assaig dels seus famosos arcs parabòlics que aplicaria per exemple a la Sagrada Família. El també mataroní Josep Puig i Cadafalch és qui va visionar un mercat cobert com el del Rengle de la Plaça Gran, cosmopolita i tradicional a la vegada. Per últim Elies Rogent és qui va fer ‘La Presó’, un edifici vetust i innovador, el primer de planta panòptica, que guanyarà visibilitat enguany amb l’aniversari i encara més quan es faci realitat la remodelació dels entorns del Cafè Nou que li és adjacent.

Programa extens
Partint de la premisa de sumar esforços, s’ha habilitat un extens programa d’actes que abraça des d’activitats ja habituals de l’agenda que es faran temàtiques com “Els Dijous de la Naug Gaudí’ que promou el Museu d’Art Contemporani o l’Hora del Conte, el MOW de tardor, les Jornades del Patrimoni o les rutes guiades. Més enllà d’això hi haurà un acte d’inici de la celebració dimarts que ve al Saló de Sessions, un Centre de Documentació específic a Can Palauet i una jornada dedicada a cadascun d’aquests edificis, per exemple el 18 i 19 d’octubre, l’Open Puig i Cadafalch d’arquitectura es dedicarà bàsicament al Rengle i el 16 i 17 de novembre seran dos dies d’activitat intensa dedicada a la Presó.

Nau Gaudí 6

Respecte la Nau Gaudí, l’Ajuntament treballa perquè l’únic edifici fabril de Gaudí entri properament a les rutes sobre l’arquitecte i el modernisme que surten de Barcelona.