Can Xalant beca els documentalistes Isaki Lacuesta i Isa Campo

El projecte guanyador pretén confrontar la ‘falsa visió’ que ofereix Google Earth de certs indrets amb la visió ‘real’ que mostraran els autors des de la terra

Can Xalant i la Fundació Suñol van decidir divendres becar el projecte Google Earth (els ulls arran de terra), una vídeo-instal·lació d’Isaki Lacuesta i Isa Campo. La beca, convocada per ambdues entitats, consisteix en una borsa de diners i la possibilitat d’usar els recursos de l’equipament mataroní per a la producció de l’obra. El projecte de Lacuesta i Campo serà exposat a l’espai Nivell Zero de la Fundació Suñol a finals d’any. Google Earth (els ulls arran de terra) consisteix en una sèrie de retrats i filmacions d’espais que el programa Google Earth oculta, i on els autors de la vídeo-instal·lació viatjaran per tal de documentar l’aspecte real i contraposar-lo a la ‘falsa visió’ que ofereix el programa. Terrenys militars, camps d'entrenament, edificis governamentals, parcs naturals on els especuladors construeixen blocs d'edificis il·legals o platges nudistes són algun dels indrets que visitaran Lacuesta i Campo a països com Espanya, Colòmbia, Equador o Rússia. Aquest projecte confrontarà la mirada hiperrealista i suposadament objectiva de Google Earth, amb el punt de vista realista i tanmateix subjectiu de les nostres imatges arran de terra.    

Els becats

Isaki LacuestaDesprés de diversos curtmetratges en cinema i vídeo, entre els quals destaca Caras vs. Caras , dirigeix el seu primer llargmetratge Cravan vs. Cravan (2002), amb el qual aconsegueix el Premi del Públic i el Premi al Director Revelació al Festival Internacional de Sitges . El seu segon llargmetratge, La leyenda del tiempo (2006) va viatjar per festivals de tot el món i va ser guardonat amb el Premi Especial del Jurat al Festival de Cinema de Las Palmas o el Premi de l'Associació de Crítics de Catalunya al millor film espanyol de l'any, entre d'altres. Es pot destacar, a més, el seu treball com a docent a diverses universitats i la seva participació en nombroses instal·lacions i exposicions audiovisuals en centres d'art com "Microcòsmics", a la Galeria Metrònom-Fundació Tous d'Art Contemporani i comisariada per Joan Fontcuberta, Academy of Visual Arts of Leipzig, "Traços/traces" al CCCB de Barcelona, o al Museu d'Art Contemporani de Vitòria (Artium) on en l'actualitat exposa dues instal·lacions. Isa Campo Llicenciada en Enginyeria Industrial i Filosofia, especialitzada en estètica. Col·labora habitualment al suplement cultural de La Vanguardia , escrivint articles sobre cinema i fotografia. Pròxima publicació d'un assaig per al llibre col·lectiu Elegías íntimas (El cine visto por los cineastas) editat pel festival Documenta Madrid. Ha treballat en diverses facetes de l'àmbit del cinema, especialment en documental: guionista (Los condenados, La próxima piel, i Ava al costat d'Isaki Lacuesta i El extranjero de Lupe Pérez), productora (Traços/ Traces, Mars on Earth), arxiver (Cravan vs. Cravan i Microscopías) i com assessora de direcció (La llegenda del temps). De formació escultòrica, ha realitzat diverses instal·lacions, entre les quals destaquen Film-collage para un cine sin proyección: Una película de misterio per a l'exposició "Microcòsmics", exposada a la galeria Metrònom, comisariada per Joan Fontcuberta i La luz azul , exposada actualment al Museu d'Art contemporani de Vitòria (Artium) dins del marc de l'exposició "Miradas al límite".