Bons castells en un vist i no vist

Els Capgrossos participen en la millor diada castellera

Altre cop la plaça Bonet i Muixí, al barceloní barri de Sants, acollia una de les clàssiques primaverals amb un cartell engrescador, ja que als locals es feien acompanyar de dues de les colles més en forma, els Capgrossos de Mataró i els Castellers de Vilafranca. Els verds van completar un gran registre, amb un triplet de castells de vuit amb el quatre de vuit amb el pilar com a castell de més mèrit (el millor castell en el que portem de temporada), mentre que als Castellers de Sants se'ls atravessaria la malastruga xifra del seu 13è aniversari, ja que ensopegaven per duplicat amb el quatre de vuit, carregat, i la torre de set, que quedava en intent.

Per contra, tot i plantejar-se fins l'últim moment atacar per primer cop enguany la torre de set, una estructura cridada a ser l'autèntica protagonista d'aquest 2006, finalment l'equip tècnic dels Capgrossos es decidia per repetir l'actuació de set dies abans a Figueres i atorgari més hores d'assaig a la pubilla dels castells. S'obria plaça, doncs, amb un cinc de set que agraïa, sobretot en els seus pisos alts, el rodatge d'aquest tram inicial de la temporada que ha de permetre en poques setmanes tornar a assaborir les essències del cinc de vuit.

Tot seguit, tant el tres de vuit com el quatre de vuit mostraven també la seva millor cara i, malgrat no oferir una perfecta quadratura, evidenciaven que els del Joanot Martorell ja han pres definitivament el pols a la temporada. El quart i el tercer de la temporada, respectivament, i que progressen de forma adequada: si al tres, pendent d’algun retoc al tronc, potser encara la manca l’execució acurada de temporades anteriors, el quatre assimila qualsevol canvi amb facilitat i demostra una solidesa i convicció com feia temps que no es gaudia a can capgròs. Avís per a navegants: tal i com reconeixia un destacat membre de l’equip tècnic, «aquest quatre pot fer molt de mal».

10 anys de castells a Mataró

Tot i que el proper cap de setmana resta lliure d'actuacions pels castellers de la camisa blau marí, les activitats no s'aturen, més encara en aquesta temporada en la que els Capgrossos celebren el seu desè aniversari. D'entre un bon grapat d'activitats per commemorar aital efemèride, aquest mateix divendres 19 de maig s'inaugurarà a l'Ateneu de la Caixa Laietana, al carrer Bonaire, una exposició que resumeix, mitjançant fotografies, eines multimèdia i un espectacular muntatge, l'esplèndida trajectòria de la colla castellera del Maresme. L'exposició romandrà oberta fins el 25 de juny, i les darreres setmanes inclourà un recull dels millors treballs que es presentin en un concurs de dibuix infantil que els Capgrossos han obert a totes les escoles de Mataró.