Deu anys amb un espai d'assaig de primera

Els Capgrossos de Mataró van ser la primera colla a disposar d'un local construit específicament per als castells

  • Laia Mulà // Fotos: Daniel Ferrer
  • Divendres, 06 abril 2018 00:00

Els Capgrossos de Mataró es proposen, un any més, celebrar la Diada del Local, dia en el qual commemoren l’aniversari de la inauguració del seu local i espai d’assaig. Aquesta és, però, una ocasió especial: és el desè aniversari d’aquest espai casteller mataroní per excel·lència.

Situat al Passatge Mariona Galindo, al costat del conegut Escorxador de Mataró i de la Biblioteca Antoni Comas, el local de la Colla Castellera Capgrossos de Mataró fa una dècada que acull els assajos setmanals de la Colla Castellera Capgrossos de Mataró, a més d’un gran nombre d’activitats de tipus social.

Específicament casteller
Els Capgrossos de Mataró van ser la primera colla a tenir un local d’assaig construït específicament i exclusivament per aquesta activitat. Després d’haver assajat a espais com el Joanot Martorell o a la nau de Can Marfà, la colla va poder construir l’any 2008 un edifici adequat a totes les seves necessitats.

Per determinar què calia que l’espai tingués, els impulsors van fixar-se en el funcionament d’una colla, les necessitats d’espai i en els aspectes en els quals es basava la seva activitat. Així ho explica Jordi Fornells, casteller i arquitecte, el qual es va encarregar de coordinar aquest projecte i que era el tècnic al capdavant de les obres. En primer lloc, van determinar que calia una zona per al treball tècnic amb una sala d’assaig interior d’uns 10 metres de diàmetre, capaç d’acollir una pinya de castells de 9 pisos, i un espai exterior per a fer castells, la funció principal del local. També van detectar la necessitat de tenir un espai exclusiu per a la canalla de la colla.Capgrossos Mataró, local capgrossos

En paral·lel, Fornells té clar que “calia un espai per la part Administrativa amb un despatx, oficines, una Biblioteca i una Sala de Juntes”. A més, també van destinar un espai als grallers i a l’equip de sanitaris, per tal que ambdós col·lectius disposessin de zones pròpies per treballar amb comoditat.

Per últim, també van detectar que la colla té i tenia una “part social importantíssima” i, per tant, van optar per posar-hi un bar que funciona autònomament i que esdevé un espai de trobada. “Des de la colla teníem molt clar que calia que els Capgrossos s’obrissin a la ciutat”, conclou Fornells.

Capgrossos Mataró, local capgrossos
Diumenge castells
La Diada del Local serà aquest diumenge 8 d’abril de 2018 a les 12h del
migdia i comptarà amb una colla convidada: la Colla Jove de Barcelona
Els Capgrossos hi podrien fer els primers castells de 8 de l'any.