Els Capgrossos, en ratxa, fan la seva millor diada a Mataró

Completen els dos castells de nou bàsics, el 3 de 8 amb l’agulla i el pilar de 7

  • Cugat Comas i Fotos de Capgrossos
  • Dilluns, 10 Novembre 2014 10:24

L'eufòria dels Capgrossos després del 3 de 8 amb l'agulla

Els Capgrossos segueixen en ratxa. La colla maresmenca va actuar dissabte a la tarda davant l’Ajuntament en el marc de la Diada Mariona Galindo Lora i van oferir la seva millor versió només sis dies després de completar la torre de 9 per segon cop a Vilafranca. Amb uns condicionants estranys com el desnivell de la Riera, l’hora i la foscor, els de blau van superar-se descarregant els quatre castells plantejats i assolint amb el còmput total de tots quatre, la millor actuació que han fet mai a Mataró. Un dels moments culminants va ser el 3 de 8 amb l’agulla que els Capgrossos van descarregar amb seguretat per segona vegada en la seva trajectòria. Els dos ‘nous’ bàsics i el pilar de 7 van arrodonir una Diada molt dolça.

El 4 de 9 va tornar a ser la carta escollida pels Capgrossos per obrir plaça i, a la vegada, convertir el davant l’Ajuntament local com a nova “plaça de 9”, la quarta de la ciutat. El 4 va pujar segur i va millorar les seves prestacions respecte dels precedents, pel que fa a mides i encaix dels pisos alts, però segueix requerint posar la reductora i els màxims esforços a la soca i el folre. Que sigui el castell que fan més de memòria els maresmencs no els treu que suessin la cansalada a la descarregada, sobretot per sota. La solvència de tronc i canalla, en aquest cas, van assegurar que el tempo del castell no es desmesurés i, amb ell, el perill hagués anat en augment. Un altre 4 de 9 a la saca.

El 3 de 9 dels Capgrossos a la Diada Mariona

En segona tanda els de Mataró van erigir un 3 de 9 ben resolt. Diu la dita que has de ser curós abans de dir el blat, però aquest castell sembla, per fi, ja, al sac i ben lligat. Durant setmanes semblava una fruita prohibida i ara, fins i tot els de blau el poden plantar menys ben lligat que els dos precedents però més ben resolt a mesura que avançava el castell. El 3 va pujar potser menys còmode, però es va anar treballant línia a línia fins a completar un èxit realment plaent, quan fa 15 dies el castell encara suposava algun maldecap.

El segon 3 de 8 amb l'agulla de la història dels Capgrossos

El segon 3 de 8 amb l’agulla

Feia cinc anys que els Capgrossos no descarregaven el 3 de 8 amb l’agulla. Ho van fer precisament a la Diada del 2009 i des de llavors sols li havien fet sonar les gralles a Girona, fa dues setmanes. Llavors van haver de desmuntar aquesta estructura, en la qual han treballat i cregut veient els bons resultats que oferia el 4 amb el pilar. Ni que fos per aquesta feina feta, els de blau volien poder-lo dur a plaça i ho van fer en tercera ronda, assolint-lo amb gran solvència el 3 i amb el punt d’equilibri dèbil ben resolt que quasi sempre ofereix l’alineació del pilar. Amb el 3 de 8 amb l’agulla, el segon de la seva història, completaven per primer cop la Tripleta menys habitual de les tres que es poden fer –amb 5 de 8 és Màgica i amb 4 de 8 amb l’agulla és Vilafranquina– a la que darrere hi van afegir un pilar de 7 molt segur, el millor dels tres que han fet aquest any. Per això els Capgrossos pensen en un possible pilar de 8 amb folre i manilles per a aquest diumenge a Terrassa.

Els Maduixots ja són de 7
La Diada Mariona Galindo Lora va comptar també, com a notícia destacada, amb el primer castell de 7 dels Castellers de l’Alt Maresme, que van completar el 4 de 7 a finals del seu primer any de singladura. Una dada que reforça el fet casteller a la comarca. Els Castellers de Lleida, per la seva part, no van poder amb la torre de 7 i es van haver d'acontentar amb el 5 de 7 com a millor castell.