La millor diada castellera de Les Santes de la història

Els Capgrossos es reivindiquen i Minyons i Vilafranca es baten en un gran duel de gamma extra

  • Cugat Comas
  • Dilluns, 21 Juliol 2014 10:02

El 3 de 9 dels Capgrossos a Santes

Històrica. La diada castellera d’aquest 2014 forma part ja del recull de millors records de Les Santes recents. En una plaça de Santa Anna plena a vessar, més de tres hores d’intensitat castellera i tres colles que van sortir de plaça amb el convenciment d’haver-ho donat tot. La de diumenge va ser, sense dubtes, la millor diada castellera de Les Santes. A casa, a la seva plaça de Santa Anna, els Capgrossos van reblar el clau dels darrers mesos i van excel·lir descarregant la dita Tripleta Vilafranquina i el pilar de 7. Poques vegades ha xisclat tant la plaça com amb la descarregada del 3 de 9 de blau. La colla, després de mesos difícils, ha recuperat el feeling que la va fer tocar el cel, el d’ahir és un dels dies més feliços dels 18 anys de singladura blava. Pel que fa a les colles convidades, Mataró va ser testimoni d’un duel de gamma extra d’alt voltatge amb Castellers de Vilafranca descarregant el pilar de 8 i el 9 de 8 i Minyons de Terrassa fent el 2 de 9 i també el 9 de 8. Una col·lecció de fotos per emmarcar.

Els Capgrossos han sortit del desert i s’estan bevent fins i tot l’aigua de les plantes d’un oasi. La colla ha fet una metamorfosi absoluta en un mes. De patir per no poder superar el 4 de 8 a plantar la seqüència castellera d’ahir, amb molt bones maneres. Els de blau necessitaven una diada que posés llum a la feina fosca d’assaig i la diada de Les Santes és la que serveix per canviar el paradigma. Els quatre castells portats a plaça van evidenciar les hores d’assaig invertides. El 4 de 9 va pujar solemne i majestuós i es va carregar sense problemes demanant sols feina a la part baixa a partir de la traspassada de la canalla i durant la baixada. Va ser un inici convençut abans del 3 de 9, el gran objectiu. El castell que ja feia massa que s’escapava del domini capgròs.

El pilar de 7

Gran 3 de 9

I quin 3 de 9 que va fer la colla del Maresme. Treballat de memòria a totes les seves parts, el castell va pujar jovenívol i molt ben llançat de ritme permetent que l’aleta es fes quan el 3 no demanava brega per enlloc. Plantejat seriosament a l’encaix de folre i terços, només els nervis i el desgast d’una diada calorosa i intensa van fer augmentar les vibracions en la descarregada. Res greu, al contrari. La de Santa Anna no es traurà mai l’etiqueta de plaça poc entesa en castells, però en sap molt dels Capgrossos. La cridòria amb el 3 de 9 va ser espectacular, igual que amb 4 de 8 amb l’agulla final que completava la Tripleta Vilafranquina. El 4 es va fer amb habilitat i ritme precisos i l’agulla va demanar feina tornant a demostrar que l’alineació pilanera capgrossa és pura tècnica quan treballa plegada.

Una diada així només podia acabar amb l’estrena a plaça del pilar de 7 amb folre, molt ben lligat pel folre, lúcidament defensat sobretot pel quart i degustat amb fruïció com la cirereta d’un pastís dolcíssim. La millor diada de Les Santes de la història dels Capgrossos.

Alt voltatge de gamma extra

La diada de Les Santes va veure fins a quatre castells de gamma extra gràcies al duel d’alt voltatge protagonitzat per Minyons de Terrassa i Castellers de Vilafranca. Els terrassencs l’any passat no van poder mobilitzar prou personal però aquest any semblen uns altres i van portar la seva bona ratxa a Mataró personificada en un gran 2 de 9 amb folre i manilles d’entrada i un 9 de 8 preciós, a més del 4 de 9 amb folre i el pilar de 7 carregat. L’actuació dels malves va obligar els Castellers de Vilafranca a treure la seva vessant més guerrillera. Els verds van veure com en segona ronda els queia prematurament la torre de 9 però van contraatacar amb el 9 de 8 –que només ells fan amb un sol enxaneta– i amb el pilar de 8 final, el primer que es descarrega mai a Mataró. El 3 i el 4 de 9 van completar el seu registre. Quina diada de Les Santes!