Topen tres cops amb la mateixa pedra: el 3 de 9

Els Capgrossos frustren les seves aspiracions en una mala Diada de Tots Sants

  • Cugat Comas i Fotos de Capgrossos
  • Dilluns, 04 Novembre 2013 10:39

Els Capgrossos a Vilafranca

Si els humans són els únics animals capaços de topar dos cops amb una pedra, els Capgrossos van més enllà i a la tercera també es precipiten allà mateix. El 3 de 9 ha estat la bèstia negra d’aquest tram final de temporada i divendres passat a Vilafranca va tornar a ser un malson pels de blau. El mateix guió que en les dues setmanes anteriors va guanyar crueltat a la Plaça Més Castellera, ja que va decapitar les aspiracions dels de blau que passaven per fer al darrere el 5 de 8 que completa la Tripleta i no estava descartat el pilar de 8 amb folre i manilles. La llenya va fer mal físic i mal moral: ni Tots Sants, diada habitualment talismà, va poder amb aquest 3 de 9.

Els Capgrossos tornaven a Vilafranca per Tots Sants, en un dels millors aparadors castellers de tota la temporada. Ho feien després d’una setmana de cerca de solucions i substituts per les baixes acumulades però carregats de l’adrenalina i la il·lusió que aquest dia i aquesta plaça sempre comporten. El guió estava escrit, i clarament ordenat, i el 4 de 9 d’entrada va respondre a tot el que es demanava d’ell. El 4 és la cara com el 3 és la creu d’una mateixa moneda, els ‘nous’ dels maresmencs. El castell va pujar segur i ferm, amb el tempo compassat però sense remenar en cap moment i també plàcida va ser la baixada: castell descarregat sense despentinar-se.

El 3 de 9 carregat dels Capgrossos a Vilafranca

Maleït 3

En segona tanda el 3 de 9 es va alçar de baix a dalt carregat de ràbia. Dents serrades després de dues caigudes seguides, una soca consolidada, un tronc aferrat i un tronc senyor que va pujar sense les oscil·lacions de Solsona i, aparentment, sense el titubeig de Girona. El castell es va carregar quan semblava que tenia corda però no va tenir vida més enllà de la sortida de la canalleta. La mateixa rebrincada seca, sobtada i cruel de sempre se’l va endur pels pisos alts. Una altra llenya. Maleït 3 de 9 que s’escapava i detonava una mena de crisi existencial castellera a la colla. Les baixes i la moral tocada desaconsellaven seguir arriscant i el remei va arribar a ser castellerament hilarant: fer un 7 de 7 al mateix racó de plaça mítica on s’han fet torres de 9 sempre dol.

Sense que res pogués ensucrar la situació, els de blau van fer de comiat tres pilars de 5 simultanis per primer cop en un lustre.

La Diada de Tots Sants va tornar a ser un compendi de grans emocions castelleres, i va estar marcada, altre cop, pels Castellers de Vilafranca que, inesgotables, van descarregar el seu segon 3 de 10 de la història, van fer el primer intent vàlid del monstruós 4 de 10 i també van signar el 4 de 9, el 5 de 9 i el pilar de 8. Són marcians. Les altres colles van tenir sort diferent: els Castellers de Sants van fer la millor seqüència de la seva vida amb la Tripleta Màgica i el pilar de 7 i els Xiquets de Tarragona van topar dos cops amb el 5 de 9 amb folre.