40 anys de la balena de Mataró

Amb motiu de l’aniversari de la troballa de la cria de balena, Can Serra exposa l’esquelet de l’animal i descobreix la història de la Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró

  • Laia Mulà // Daniel Ferrer
  • Divendres, 28 abril 2017 14:27

El viatge de la balena de Mataró

"El viatge de la balena de Mataró" és el nom que rep l’exposició inaugurada al Museu de Mataró que es podrà visitar fins al 3 de setembre de 2017. La mostra combina dos temes: l’exposició sobre la balena que va ser trobada l’any 1977 a les costes de la ciutat i la trajectòria i tasca de la Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró, la qual es va consolidar també fa quaranta anys.

El viatge de la balena de Mataró

L’equip de Submon - Serveis Ambientals Marins - són els comissaris de l’exposició, els quals han aportat material per ampliar la informació i conèixer millor la vida de l’animal. Jordi Sánchez, responsable de projectes de Submon, va participar de la inauguració de l’exposició, presentada pel regidor de Cultura, Joaquim Fernández. La inauguració també va comptar amb la presència d’Anna Capella, Directora del Museu de Mataró, així com Marta Comerma, tècnica del Patrimoni Natural, entre altres personalitats.

Un recorregut ple d’històries

L’exposició planteja un itinerari amb quatre trams pensat perquè els visitants coneguin, no només la història de la balena, sinó que també descobreixin altres cetacis que viuen al Mediterrani i la tasca de la Secció de Ciències Naturals del Museu.

Una descoberta que va impactar als ciutadans

Balena Mataró © Ramon Manent

Al març de 1977 un grup de pescadors va descobrir a la platja de Vilassar un animal de grans dimensions. Plens de curiositat van decidir traslladar-lo a Mataró, on van descobrir que es tractava d’una cria de balena de quasi 12 metres de llargada que s’hauria separat de la seva mare per causes desconegudes.

Els pescadors es van posar d’acord amb el Club Nàutic de Mataró per posar durant uns dies l’animal a la piscina gran del centre. Després van netejar i pintar els ossos i, l’any 1984, van exposar l’esquelet en una exposició monogràfica a Can Serra, el mateix espai que ara acull l’exposició, per recordar aquella troballa que va sacsejar els maresmencs.

La Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró, coprotagonista de la mostra

L’exposició també servirà per conèixer la història d’aquesta secció del Museu que va néixer a l’inici dels anys 70 i que es va constituir com a secció l’any 1976. L’arribada de la balena va consolidar la seva tasca voluntària.