Cusachs reviu l’obra d’Espriu al Museu

El recull de poemes ‘El caminant i el mur’ pren vida a través de 32 peces

  • Redacció - ACN
  • Dimecres, 26 Juny 2013 14:57

Cusachs

El recull de poemes ‘El caminant i el mur’, que Salvador Espriu va escriure els anys 50, va inspirar l’artista mataroní Manuel Cusachs, que entre 1979 i 1989 va realitzar una de les seves sèries escultòriques més destacades que donen vida als textos del poeta. Enguany, coincidint amb la celebració de l’Any Espriu que commemora el centenari del seu naixement, Cusachs reuneix les seves creacions al Museu de Mataró.

32 poemes, 32 peces

S’han vist en incomptables ocasions de manera fragmentada algunes de les peces, però la de Mataró serà la tercera vegada que es podrà veure l’exposició completa d’escultures de Cusachs sobre l’obra d’Espriu. La mostra escultòrica segueix el mateix discurs que l’obra poètica i es divideix també en tres parts: ‘Les ombres, el riu, el somni perdut’; ‘Cançons de la roda del temps’ i ‘El Minotaure i Teseu’. Es tracta d’un total de 32 peces que representen, cadascuna d’elles, un dels poemes d’Espriu. Aquesta simbiosi entre el text i l’escultura es trenca en el darrer fragment, on algunes de les obres de Cusachs representen més d’un poema, a petició del propi Espriu.


Aprofitant la inauguració de la mostra, que es podrà veure fins el 8 de setembre, Cusachs explica que si ja es difícil sintetitzar tots els matisos d’una poesia com la de Salvador Espriu en una única escultura, incloure en una sola figura més d’un poema va ser una feina realment complexa. Això es dóna, només en la darrer llibre ‘El Minotaure i Teseu’, d’on hi ha fetes vuit escultures d’un total de dotze poemes.

El mar, un lligam

Segons la reinterpretació que fa el propi Cusachs de l’obra d’Espriu, un dels elements que relliga autor i obra és el mar. “Hi ha moltes referències en diferents poemes”, assegura l’escultor mataroní. “Barcelona, l’Alguer i Mataró -les tres ciutats on s’ha exposat la mostra completa- són tres ciutats de mar i quan vaig pensar en fer aquesta obra va ser llegint el llibre d’Espriu arran de mar”, comenta.


El mar és també present en la vida dels dos grans protagonistes. Segons explica Cusachs, Espriu deia que Arenys de Mar -on té les arrels la família del poeta- i Mataró -ciutat natal del mateix Cusachs- són “dos indrets bressolats per les mateixes ones”.

Banda sonora

El caminant i el mur’, però, no només va inspirar Cusachs, sinó que també va donar peu a un treball musical de Raimon: ‘Cançons de la roda del temps’ (1966), que fa referència al segon bloc de poemes d’Espriu. És per això que el visitant, a més de llegir els textos d’Espriu i veure’n la interpretació que en va fer Cusachs, també pot escoltar-los musicats per Raimon.