Mor Santi Estrany, el gran artista dels esgrafiats

Professor i artista internacional, tenia 90 anys i era fill de Rafael Estrany

  • Redacció
  • Divendres, 31 Maig 2013 12:17

Santi Estrany

Aquesta matinada ha mort l’artista mataroní Santiago Estrany i Castany als 90 anys d’edat. Estrany era un artista polifacètic que es va dedicar al paisatge urbà sent la seva obra de murals exteriors i intereriors per procediment d’esgrafiat l’obra més coneguda i popular a casa nostra. Estrany va començar la carrera artística seguint els passos del seu pare i reconegut artista Rafael Estrany a la mataronina Escola d’Arts i Oficis. Va dedicar-se durat 45 anys a la docència, destacant la seva presència a l’Institut Politècnic Miquel Biada i la Universitat Politècnica de Catalunya.

Estrany va tenir una carrera artística prolífica participant a exposicions col·lectives internacionals i nacionals d’importància.

A més del paisatge urbà, es va especialitzar també en la temàtica de la figura humana i no es va limitar a l’esgrafiat en la tècnica dels murals, també va treballar altres procediments pictòrics. Molt involucrat en la cultura local, va format part del patronat del Museu Municipal de Mataró i del Consell Municipal del Patrimoni Arquitectònic i de comissions com la d’arts plàstiques de l’Ajuntament. Era membre també de l’associació catalana d’ex-libristes, també havia treballat en l’àmbit del disseny publicitari i industrial. Va ser en dues ocasions candidat al ‘Mataroní de l’Any’ en les edicions del 2009 i el 2011.