18 mesos d'obres per recuperar el Cafè Nou

Comencen els treballs per posar a punt aquest equipament emblemàtic de la Riera, que serà punt d'informació turística, cafè i espai per a arts escèniques

  • Cugat Comas / Fotos: Daniel Ferrer
  • Dimecres, 26 Setembre 2018 08:29

Edifici Cafè Nou

El Cafè Nou porta anys tancat i barrat, en desús. És un edifici emblemàtic del patrimoni històric dels cooperadors, perfectament situat a mitja Riera, al costat de la presó i davant per davant del Centre Catòlic. Resoldre'n la situació va formar part del conveni signat amb el Patronat de la Sagrada Família, que va desencallar la situació d'aquest immoble i del seu pati, recuperat ja fa un lustre. Ara, gràcies als fons FEDER, arriba el moment de fer pas més, ja que aquests fons propicien, per fi, l'inici de les obres de rehabilitació d'aquest espai. Europa paga la meitat dels 1.637.000 euros i l'altra meitat l'aporten l'Ajuntament i la Diputació.

Han de ser, en teoria, 18 mesos d'obres. I el resultat d'aquest any i mig, un equipament que doni servei al pati, sigui punt d'atenció turística, teatre i sala polivalent per a actes i arts escèniques. Una peça clau de l'eix cultural de la Riera.

Edifici Cafè Nou

Les obres iniciades a principis de setmana consisteixen en una reforma integral que passa per recuperar l'esplendor de l'espai –amb elements si més no curiosos, com la barra de la planta baixa d'estil art-déco, que es restaurarà– i adaptar-lo als usos actuals. Dins el paquet d'intervencions hi ha des de reforçar els fonaments a intervencions de modificació dels espais per tal que els diferents àmbits tinguin funcionaments autònoms. També disposarà d'un mòdul de serveis per abastir els actes del pati homònim. 

Edifici Cafè Nou

Per a què ha de servir?

L'edifici està catalogat com a bé cultural d'interès local i ara se li vol donar una segona vida, recuperant l'essència del que va ser en els seus anys de màxima esplendor. En aquest sentit, es vol rehabilitar l'antiga barra de bar del cafè, que tornarà a ser un bar, i, a la primera planta, la que va ser sala de ball a mitjans del segle passat es transformarà en una sala pluridisciplinària d'arts escèniques. A més, s'aprofitarà la reforma per instal·lar-hi un punt d'informació turística. Amb la posada en marxa del nou Cafè Nou, Mataró culminarà un procés d'enfortiment de l'eix cultural de la Riera. 

Edifici Cafè Nou

En aquest sentit, l'alcalde de Mataró, David Bote, es mostra satisfet per "l'impuls" que es dona al patrimoni cultural de la ciutat, "que eixampla l'eix de la Riera", alhora que s'aconsegueix "incrementar l'atractiu turístic" d'una ciutat en auge "i es reforça l'activitat comercial del centre de Mataró". L’equipament posarà a disposició de la ciutat de Mataró i del visitant un nou punt turístic i cultural central, en què es faran activitats de caràcter turístic i cultural diverses.