Volen traslladar la biblioteca del Centre a Can Xammar

L’Ajuntament vol destinar l’antic Actua a l’equipament i l’actual edifici de la Fundació Iluro a oficines municipals

  • Cugat Comas
  • Dimarts, 19 Desembre 2017 14:20

Ciutat 2017, biblioteca fundació iluro

La Biblioteca Popular de la Fundació Iluro, en trànsit a ser la tercera biblioteca pública de la ciutat, té tots els números de canviar d’ubicació. L’actual equipament amb accés des de la Plaça de l’Ajuntament i el Carrer d’en Pujol no compleix els requisits que estableix la Diputació per formar part de la xarxa pública i l’Ajuntament preveu que la biblioteca passi a l’àmbit de Can Xammar, a la Plaça de la Muralla, a l’edifici de propietat municipal que havia ocupat l’antic Actua, actualment en desús.

Es tracta d’un local comercial de grans proporcions en el que no ha reeixit cap dels negocis oberts i ubicant-hi la biblioteca municipal l’Ajuntament creu que es revifaria la zona en la línia del Pla d’Impuls del Centre Històric que està previst que aquest 2018 aprovi el seu Concurs d’Idees.

Can Xammar

L'opció de traslladar la biblioteca del Centre a Can Xammar l'ha feta pública el regidor de serveis centrals Juan Carlos Jerez en la presentació dels pressupostos de l'Ajuntament per l'any vinent. 2018, explica Jerez, ha de ser "l'any de la tercera biblioteca i si tècnicament és possible destinarem 800.000 euros a adequar aquest espai de propietat municipal". La decisió no està presa però és clara la preferència governamental per canviar la ubicació de l'equipament cultural i alliberar l'espai que ocupa actualment la Biblioteca Popular de la Fundació Iluro.

Els plans de l'Ajuntament passen per alliberar l'espai de l'actual biblioteca i destinar tot l'edifici per destinar-ho oficines municipals. D'aquesta manera ubicarien la biblioteca a Can Xammar, un espai estratègic dins el Pla d'Impuls del Centre, en una propietat municipal que passaria de comercial a equipament.

Rdp Biblioteca Fundació Iluro

Una possibilitat madurada

Des de l’inici de les relacions entre Fundació Iluro i Ajuntament de Mataró es va posar sobre la taula la possibilitat que l'edifici històric de l'antiga Caixa Laietana passés –amb l'espai de la Biblioteca Popular, l'aparcament i les plantes d'oficines– a formar part dels equipaments municipals. Ara l'Ajuntament preveu començar a desembarcar-hi i situar-ho oficines municipals així com destinar l'espai de l'actual biblioteca a la planta baixa a atenció ciutadana. Això alliberaria la planta baixa de l'edifici consistorial que en aquest Pla d'Impuls es vol "permeabilitzar" per connectar La Riera, la plaça de l'Ajuntament, Can Cruzate i la Plaça Gran.