Mataró redueix un 52% les retencions gràcies als nous enllaços de la C-32

El conseller Josep Rull reitera que el govern no renovarà les concessions dels peatges i que es treballarà per un model més europeu com l'eurovinyeta

  • Redacció - ACN
  • Dilluns, 26 Setembre 2016 09:32

Enllaços C32

Mataró ha aconseguit reduir un 52% les retencions gràcies als nous enllaços de l'autopista C-32 en els primers dos mesos de funcionament. Així ho va explicar la subdirectora general d'Abertis, Anna Bonet, durant la inauguració d'aquests enllaços divendres passat i que va comptar amb la presència del conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull.

Els nous enllaços van entrar en funcionament l'1 d'agost i han permès millorar la connexió de les entrades 99 i 100 cap al centre de Mataró, la C-60, l'Hospital i el centre comercial Mataró Parc.

Els treballs han comptat amb una inversió de 7,2 milions d'euros i han consistit en la remodelació a l'enllaç 100 de l'autopista, el de Mataró Oest. Amb aquesta actuació s'ha millorat la fluïdesa del trànsit, especialment en hores punta, i s'ha aprofitat per construir una passera per a vianants que permet un pas directe amb la zona comercial.

Bonet va explicar que en els dos primers mesos de servei s'ha observat com s'ha pogut canalitzar el trànsit local que accedeix a l'àrea comercial i la zona hospitalària i que la nova rotonda cap a Argentona absorbeix 1.900 vehicles diaris que surten de l'autopista i s'incorporen a la C-60 en sentit mar. La subdirectora, però, va destacar que el canvi més substancial ha estat la reducció d'un 52% de les retencions, així com que la incidència de l'autopista ha baixat un 82%.

El conseller de Territori i Sostenibilitat va posar èmfasi en la importància d'una actuació com aquesta no només per a la gestió de la mobilitat sinó també per a la reducció de la contaminació i la lluita contra el canvi climàtic.

Fi dels peatges

En ser preguntat sobre la fi de la concessió el peatge de la C-32 el 2021, Rull va afirmar que el Govern no treballa en una solució per a aquest peatge en concret sinó que el que vol impulsar és un nou model per a la gestió de la mobilitat en el conjunt del país.

En aquest sentit, va reiterar que la voluntat de l'administració catalana és no renovar aquestes concessions i caminar cap a un altre model. "No prorrogarem les concessions i deixaran d'existir les barreres de peatge com les tenim concebudes actualment", va dir.

Rull va afegir que la seva voluntat és caminar cap a un sistema de gestió de la mobilitat "que s'assembli més al que tenen a Suïssa o Àustria, com pot ser la vinyeta" però va afegir que això es vol fer amb consens de tots els grups parlamentaris, del món local i dels sectors socials i econòmics del país. A més a més, va dir que aquest model ha de permetre superar el doble greuge que viu Catalunya: un amb l'Estat, perquè paga més peatges, i un altre entre comarques, perquè n'hi ha que paguen més peatges que altres.

Així, va assegurar que el govern treballarà els pròxims sis mesos per arribar a aquest nou model de la mobilitat "amb visió ambiciosa" per aconseguir un sistema "d'un pagament per ús que sigui coherent, sostenible, harmònic i just".