Un nou protocol busca major transparència en l'adjudicació de pisos socials

La mesura arriba després de les múltiples irregularitats detectades

  • Redacció - ACN
  • Divendres, 16 Gener 2015 12:59

pumsa

La Comissió d'Habitatge de Mataró ha redactat un nou protocol per a l'adjudicació dels pisos del parc públic d'habitatge, amb l'objectiu de garantir una gestió "més eficaç i transparent". La mesura arriba una setmana després que es fes públic l'informe d'auditoria en el que es revelen múltiples irregularitats en els processos d'adjudicació d'habitatge públic de lloguer entre 2009 i 2014.

El nou protocol és ara per ara una proposta i està obert a les aportacions dels grups municipals, l'Agència de l'Habitatge de Catalunya o la comissió local anti desnonaments. La proposta estableix nous criteris i procediments d'adjudicació per a cada tipologia d'habitatge. Diferencia entre habitatges de protecció oficial -HPO- propietat de l'empresa municipal PUMSA i habitatges de la borsa de lloguer, públics o de privats amb la gestió cedida a l'Ajuntament.

HPO

En el cas dels habitatges públics que s'adjudiquen mitjançant 'llista única' -HPO o borsa de lloguer-, així com aquells pisos de particulars que hagin cedit la seva gestió a PUMSA, es milloren els procediments per garantir la transparència i que els processos d'adjudicació quedin ben documentats.

En aquest sentit, moltes de les irregularitats que apunta l'auditoria fan referència, precisament, a situacions no documentades. Segons el nou protocol, quan hi hagi un pis disponible el programa informàtic adjudicarà l'habitatge després de creuar les dades del llistat de sol·licitants tenint en compte els criteris d'ordre d'inscripció, tipologia familiar i ingressos familiars.

La llista resultant es farà pública i PUMSA contactarà llavors amb la primera persona de la llista. El sol·licitant tindrà 3 dies per acceptar o renunciar al pis. Si no s'obté resposta, s'enviarà una carta certificada amb acusament de rebut i, si en 3 dies més continua sense respondre, la sol·licitud es donarà de baixa del sistema.

A proposta de Serveis Socials

D'altra banda, l'habitatge social propietat de l'Ajuntament, així com aquell que prové de les entitats financeres, està destinat a cobrir necessitats de famílies a proposta dels Serveis Socials i no es regiran per aquest protocol. Aquest, s'adjudicaran en funció de la capacitat econòmica i de vulnerabilitat de les famílies.

Els pisos de l'Agència d'Habitatge de Catalunya

També queden exclosos del nou protocol d'actuació els pisos de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, que s'adjudiquen a través de reglament de la mesa de valoració per a l'adjudicació d'habitatges de la Generalitat per situacions d'emergències socials i altres casos amb necessitats especials, que determina també els criteris d'accés i el preu del lloguer.