El temporal amb més aigua dels últims anys col·lapsa el Maresme

Les pluges torrencials deixen més de 200 litres per metre quadrat en punts de la comarca com Cabrils

  • Redacció - ACN
  • Dimecres, 12 Octubre 2016 21:41

Inundació

L'episodi intensiu de pluges d'aquest dimecres a la tarda va acabar per col·lapsar diferents punts del baix Maresme. El Maresme va registrar rècords de pluja des de que hi ha registres de la Xarxa d’Estacions Automàtiques de Catalunya (XEMA), fa 21 anys. En concret, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) va informar de la superació del llindar d’acumulació de pluja de 200 litres per metre quadrat en diferents punts del Maresme com a Cabrils, on se'n van recollir 204,7.

De fet, a Cabrils se'n van recollir en mitja hora 84,8, xifra que supera el rècord de 73,9 del 2015 a Olot. La tempesta torrencial va provocar prop de 800 trucades al telèfon d’emergències 112 i prop de 300 als Bombers, la major part al Maresme, que es van traduir en diversos serveis.

Les afectacions més destacades van ser les que va patir la carretera N-II, que va suposar tallar-la entre Vilassar de Mar i el Masnou, i les que es van viure a la línia R1 de Rodalies de Renfe, que també es va haver d'interrompre entre el Masnou i Mataró. La carretera seguia tallada en ambdós sentits de la marxa a les deu de la nit, i es feien desviament senyalitzats cap a la C-32, mentre que la circulació ferroviària es va restablir cap a dos quarts de nou de la nit. Hi va haver retards de fins a seixanta minuts. També hi havia restringits dos carrils de la calçada en sentit Barcelona de la C-31 a Montgat i a l'altura de Badalona cap a Mataró, també per inundacions.

Una altra incidència va ser la del tall de subministrament elèctric. A tres quarts de deu de la nit Endesa informava que hi havia 737 usuaris afectats a Premià de Ma, 519 a Blanes i 746 a Lloret de Mar.

Protecció Civil, va mantenir activada la fase d’alerta del pla Inuncat, i va recomanar àmpliament a través del seu compte de Twitter no circular per la zona del Maresme per les acumulacions d'aigua a les carreteres.

A Mataró hi van caure prop de 150 litres per metre quadrat. Les últimes dades eleven el nivell de precipitació acumulada per sobre dels 200 litres per metre quadrat a Vilassar i Cabrils. Són les dades més importants acumulades mai a Catalunya.

Màxima precaució

Els rius, rieres i torrents de les zones afectades per les intenses pluges baixaven molt plens i hi havia risc de desbordament, amb la qual cosa Protecció Civil recomanava molta precaució i no circular amb vehicle per aquestes zones.

El telèfon d’emergències 112 va rebre fins a dos quarts de vuit del vespre 281 trucades derivades de les fortes pluges, la gran majoria al Maresme (255), seguit del Barcelonès (11) i Baix Llobregat (5). Les poblacions amb més incidències han estat Vilassar de Mar, Premià de Mar i Cabrera de Mar.