Cau un grup criminal que hauria comès 48 robatoris amb força

El líder de l'organització, de nacionalitat albanesa, reclutava joves del seu país que venien a Catalunya "exclusivament" a delinquir durant uns mesos, com si fos una "escola"

  • Redacció - ACN
  • Dimarts, 29 Març 2016 10:01

Mossos Arro


Els Mossos d'Esquadra han detingut 12 persones d'una organització criminal que hauria comès 48 robatoris en cases i pisos d'una trentena de localitats de Catalunya. El grup tenia un líder albanès que es dedicava a reclutar homes "joves i fibrats" originaris del seu país i que venien "exclusivament a robar", destaca l'inspector dels Mossos Ramon Grasa. Els esperava a la zona de la Jonquera i els distribuïa en grups o bateries integrats per tres o quatre homes. "No es relacionaven amb ningú i passaven desapercebuts. La intenció era estar uns tres mesos i marxar a altres ciutats europees. Era com una escola de robatoris", assegura Grasa.

Els lladres robaven joies, rellotges i diners i els venien a un home de nacionalitat italiana que regentava dues botigues de compra-venda d'or de Barcelona. Les comarques on van cometre els robatoris són el Maresme, Vallès Occidental, Vallès Oriental, Bages, Osona, Anoia, Baix Llobregat, Solsonès i Alt Penedès. De la comarca del Maresme en van cometre a Alella, Montgat, Mataró, Argentona i Premià de Mar. Després de declarar, el jutge va decretar presó per a onze dels dotze detinguts. Qui no ha entrat a presó és el receptador que regentava les botigues de compra-venda d'or. Cap dels detinguts tenia antecedents, excepte el cap de l'organització, del qual els Mossos els consta una identificació el 2011 i una detenció el 2015. Els Mossos van identificar quatre homes més relacionats amb aquest grup, però es troben fora de Catalunya i seran buscats amb ordres internacionals.


Joies, diners i eines per cometre els robatoris

La investigació va començar a mitjan gener i l'operació policial va culminar amb la detenció de les 12 persones el 16 de març. Es van realitzar vuit registres, sis a Barcelona –als tres domicilis de les bateries, a les dues botigues de compra-venda d'or i al domicili del receptador- i dos a l'Hospitalet de Llobregat –on vivia el líder i l'altra bateria-. En els escorcolls, els Mossos van recuperar joies, documentació italiana falsa, rellotges, 7.800 euros, 500 lliures esterlines i una gran quantitat d'eines per cometre els robatoris, com tornavisos, palanques o passamuntanyes. Els investigadors estan realitzant les gestions per localitzar els propietaris dels objectes recuperats.

Increment dels robatoris amb força
Reduir els robatoris amb força és una de les línies de treball prioritàries dels Mossos d'Esquadra, després que aquest tipus de delictes hagi augmentat un 10,14% el 2015 respecte al 2014 en el conjunt de Catalunya, segons dades del balanç de criminalitat. En els últims set anys, els robatoris amb força acumulen un increment del 43,5%.