Detenen un home a Mataró acusat de pertànyer a Estat Islàmic

El Ministeri de l'Interior afirma que estava preparat per atemptar i que hauria organitzat una sofisticada xarxa internacional de captació i adoctrinament

  • Redacció
  • Dimarts, 08 Desembre 2015 11:11

Un moment de la detenció

La Policia Nacional ha detingut aquest matí un home a qui acusen de pertànyer a Estat Islàmic a Mataró i que estava preparat per atemptar en qualsevol moment. La detenció s'ha produït al barri de Rocafonda, a les proximitats del carrer Colòmbia, en el marc d'una nova operació del cos de Policia Nacional contra el terrorisme. Segons ha afirmat aquest matí el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, "estava instruït en l'ús d'armes i explosius i formava part d'una cèl·lula altament professionalitzada".

L'home detingut té 32 anys, és d'origen marroquí i tenia la nacionalitat espanyola i se l'acusa d'haver dissenyat, juntament amb una dona de 19 anys detinguda a Pájara, Fuerteventura, una xarxa internacional molt sofisticada de captació, reclutament i adoctrinament de joves a través d'Internet. A ambdós se'ls acusa de pertànyer a Estat Islàmic i d'enaltiment del terrorisme. Segons informa el Ministeri de l'Interior, estaven en "contacte permanent" amb membres operatius ubicats a Síria i havien fet públic el seu jurament de lleialtat a l'organització terrorista i al seu líder, Abu Baker Al Bagdadi.

Activitat a la xarxa

El detingut a Mataró feia apologia del terrorisme i tenia una intensa activitat a la xarxa. Segons el comunicat del Ministeri de l'Interior, difonia material multimèdia a Internet per a enaltir les "capacitats operatives" d'Estat Islàmic i havia incitat a cometre atemptats a França i a Espanya.

La Policia Nacional considera que els dos detinguts fan més ferma la idea que Estat Islàmic ja no busca joves combatents que s'afegeixin a la seva lluita desplaçant-se a Síria, sinó que conviden els joves a quedar-se als països de residència, en una nova forma d'ampliar la base d'Estat Islàmic anomenada "militants en remot".

La investigació, iniciada fa tres mesos, segueix oberta i sota secret de sumari i no es descarten noves detencions mentre s'analitza tot el material informàtic i la documentació dels detinguts. Amb aquesta operació antiterrorista, ja són 100 els gihadistes detinguts durant el 2015.