La Drogueria, quatre anys d’okupació i un procés de desallotjament

El col·lectiu troba un defecte de forma en el procés que ha iniciat l’ajuntament

Una quinzena de joves utilitza des de fa quatre anys una antiga drogueria de Mataró com a centre social. Properament, però, l'ajuntament demostrarà als Jutjats que és el propietari de l'espai i demanarà que es desocupi. Davant d'aquest futur, els okupes denuncien que hi ha un defecte de forma en la voluntat del consistori per “silenciar” el problema: “diuen que el desnonament es fa pel precari estat de l'edifici i per falta de pagament, tractant-nos de llogaters morosos, quan no hem signat res amb ningú”.

Des de fa catorze anys, l'antiga drogueria del carrer Santa Maria de Mataró, ara propietat de l'ajuntament, ha estat buida. Des de fa quatre anys, però, el col·lectiu de la Drogueria s'ha autogestionat l'espai, on porten a terme diverses activitats, tallers i celebracions obertes a la gent del nucli antic de Mataró i, en especial, als moviments socials. Segons l'Aran, com es fa dir un dels okupes, hi ha “molt bon rotllo” amb la gent del barri i els paradistes del mercat de la Plaça Gran, pel que creuen que a l'ajuntament “els costarà molt fer-los fora”.

Ara, és imminent la celebració d'un judici civil que demostri qui és el propietari legal de l'espai. El col·lectiu explica que si la sentència d'aquest judici recau a favor del consistori mataroní, haurien de deixar La Drogueria el proper 26 de maig. “No marxarem” assegura Aran, tot i que ja preveu que la sentència els serà desfavorable. El jove diu que l'ajuntament “esperarà uns mesos abans d'entrar a fer-nos fora per enganxar-nos desprevinguts”.

No són llogaters
A banda dels principis okupa, en contra de la propietat privada, aquest grup de Mataró denuncia que en aquest procés hi ha un possible defecte de forma. Tot i que el judici només serveixi per dir qui és el propietari de l'espai, els joves argumenten que l'Ajuntament els desnonarà “per les males condicions estructurals de l'edifici i per impagament”. “El fet de què se'ns tracti com a llogaters que no paguem demostra la voluntat de l'ajuntament de silenciar el problema real”, comenta l’Aran. A l'espera del que passi amb La Drogueria, els joves també tenen okupats un parell d'habitatges de la mateixa illa de cases, Can Cruzate. Una illa que l'ajuntament vol reurbanitzar i on només hi queden, a banda dels okupes, un parell de famílies i tres comerços.

Notícia relacionada:
El col·lectiu okupa, en defensa de la Drogueria