El Síndic demana que els infants i adolescents puguin sortir una estona cada dia

Alerta de les afectacions que comporta el confinament en la seva salut física i emocional

  • Redacció / ACN
  • Dijous, 16 abril 2020 13:19

Opinió 2014/2015, susana garcia-estimular els nens

El Síndic de Greuges demana que nens i adolescents puguin sortir al carrer una estona cada dia, tot preveient especificitats en funció de l'edat i circumstàncies personals, i també establint limitacions en el distanciament socials i d'higiene. El defensor ha alertat de les afectacions que comporta el confinament en la seva salut física i emocional, incloent el seu desenvolupament. Al seu parer, "cal garantir els drets d'esbarjo i lleure, i també l'exercici físic i el contacte amb el medi natural".

Després de citar posicionaments en aquesta línia de diferents organismes i entitats que treballen amb la infància, el defensor també recorda que la major part de països de la UE han adoptat mesures perquè els nens puguin sortir.

El Síndic ja va recomanar, el 27 de març, que nens i adolescents poguessin fer alguna activitat a l'aire lliure.

Tot considerant les greus afectacions que tenen les mesures per evitar la propagació de la COVID-19 en la salut, el benestar i el desenvolupament en els infants i adolescents, el Síndic suggereix:

- Que es garanteixi que els infants els infants i adolescents puguin sortir durant un espai de temps diari, tot preveient especificitats en funció de l'edat i circumstàncies personals i establint limitacions en el distanciament social i els hàbits d'higiene durant aquesta pràctica.

- Entre les especificitats a l'hora de flexibilitzar el confinament, cal que es tingui en compte l'existència de discriminacions en el compliment de les mesures imposades per raó de les característiques del domicili habitual, i també altres factors de tipus social i econòmic que predisposen a una major vulnerabilitat a l'hora de patir l'impacte negatiu que comporta el confinament per als infants afectats.

- Que es vetlli perquè les mesures de control i prevenció que es puguin imposar pequè es compleixin les excepcionalitats previstes i es garanteixin les exigències que requereix la salut pública no suposin una estigmatització per raó de discapacitat, origen social i econòmic o d'altres tipus.

- Que s'asseguri que la comunicació de les solucions preses per garantir els drets dels infants i adolescents s'adrecen específicament i de manera adequada a aquest col·lectiu.