Els reptes de Mataró per al 2020: actualitzar, ampliar i connectar la ciutat

La conversió de carrers en zones per a vianants és una de les primeres mesures que s’executaran del Pla d’Impuls del Centre

Ajuntament Silenci

L’Ajuntament encara amb positivisme el 2020. Segons ha explicat l’alcalde de Mataró, David Bote, aquest any servirà per executar els projectes aprovats de la primera legislatura. El plat estrella al qual ha fet referència l’alcalde és el Pla d’Impuls del Centre, que preveu un centre de Mataró més amable per als vianants, barrant el pas als cotxes i millorant paviments i voreres. “Estic molt convençut que podem avançar i estem predisposats a fer-ho”, ha exposat Bote.

Les accions previstes en el projecte guanyador del Pla d’Impuls del Centre ("Mataró, ciutat ideal" ) s’aniran aplicant de mica en mica per convertir Mataró en un model de ciutat adaptat a les necessitats del S. XXI, d’acord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) aprovats per les Nacions Unides l’any 2015. “L’aplicació es farà en dos temps. Es començarà executant unes accions, mentre altres temes caldrà anar-los reflexionant i pensant, seguint la filosofia de ciutat verda i pacificada”, ha apuntat Bote. Els primers passos que es faran, pensats per estar enllestits a mitjà termini de mandat i amb un pressupost d'un milió d'euros per any, són la reparació d’elements malmesos, com és el paviment de la plaça Sant Anna, la conversió dels carrers Argentona i Sant Josep en zones per a vianants i l’ampliació de la vorera al Camí Ral per connectar el centre amb el Tecnocampus. 

Un centre per als vianants

La intenció del consistori per al nucli antic és la reordenació del trànsit i l’obertura del centre de la ciutat. En aquest sentit, el primer pas és el de limitar el transport rodat. Per això, els carrers Argentona i Sant Josep passaran a ser per a vianants i es posarà en funcionament la Riera sense cotxes. Aquest últim punt dona com a resultat la posada en marxa de zones de distribució urbana de mercaderies (DUM), ubicades al circuit de les muralles i als entorns de la plaça de les Tereses i el Camí Ral per evitar l’entrada de proveïdors als carrers principals del centre.

Pla d'impuls del centre

Més enllà de la pacificació del centre, també es busca eixamplar-lo per esdevenir una ciutat més connectada. Aquí hi entren diferents punts en joc. En primer lloc, la remodelació del Camí Ral fins a l’altura del carrer Cooperativa que consistirà en ampliar la vorera, ja que actualment dificulta molt el passeig a peu. Com a conseqüència directa, es perdrà un carril per als vehicles. També es connectarà el sector del Tecnocampus amb l’estació i el centre facilitant-ne el desplaçament a peu, mitjançant la reactivació de la Ronda Barceló i la reparcel·lació de l’antiga fàbrica Iveco-Pegaso. Per a aconseguir aquest objectiu ha estat clau la cessió del tram que passa per Mataró de la N-II a l’Ajuntament (el canvi de titularitat es va fer efectiu l’any passat).  

Altres accions previstes són el trasllat de l’oficina de turisme al Cafè Nou després de la seva rehabilitació i de l’oficina d’atenció al ciutadà al nou Espai Mataró de Can Xammar. Això permetrà alliberar la planta baixa del consistori, que es reformarà i serà un espai de connexió entre la riera i la plaça de l’Ajuntament. També està previst millorar de la façana de la casa de la Vila.

Alternatives per als vehicles

La implementació de totes aquestes accions que limiten el trànsit rodat comporta la posada en marxa d’altres mesures que facilitin la mobilitat. En aquest sentit, l’alcalde ha recordat que “en el pressupost del 2020 hi ha una clara aposta pel transport públic”. Les millores en el sistema d’autobusos urbans estan pensades perquè els ciutadans tinguin una alternativa de més qualitat a l’hora de desplaçar-se per Mataró, en comptes d’agafar el vehicle propi.

Per aquells que vinguin de fora, de moment no està prevista cap acció, ja que segons ha compartit Núria Moreno, regidora de Promoció de Ciutat, els pàrquings disponibles actualment disposen de places lliures suficients per acollir els vehicles. A més a més, s’ha apuntat que la remodelació del pàrquing de les Tereses farà que guanyi en tecnologia i qualitat. Això sí, tots els estacionaments disponibles són de pagament.