L’anella ciclista doblarà la xarxa actual de carrils amb la construcció de 10 nous trams

El projecte suposa una inversió d’un milió d’euros, dels quals gairebé la meitat estaran subvencionats per ajuts europeus

  • Redacció // Fotos: D.Ferrer
  • Dijous, 19 Setembre 2019 17:38

Carril bici

L’anella ciclista de Mataró avança sobre rodes. L’Ajuntament presenta el nou projecte en el marc de la Setmana de la Mobilitat i està previst que s’executi l’any 2020. Les principals previsions són la construcció d’una desena de nous trams de carrils bici connectats als existents per arribar als llocs i equipaments de la ciutat que generen més mobilitat. D’aquesta manera, es doblarà la xarxa actual i els espais aptes per circular amb bici, arribant als 16 km a finals de l’any vinent.

El nou Pla de Mobilitat marca com a objectiu que l’any 2024, el 50% dels desplaçaments a Mataró es facin a peu o en bici (el 2014, n’eren un 41%).

El projecte vol facilitar i motivar els ciutadans a fer ús d’aquest vehicle, de manera que substitueixin els desplaçaments realitzats amb vehicle privat. A més, també busca reduir els nivells de partícules de CO² presents a l’aire. Amb els càlculs fets, es preveu disminuir 34,78 tones per cada quilòmetre de carril bici construït, xifra que equival a treure de la circulació 1.589 cotxes.

Anella Ciclista Mataró

Els nous carril bici

  1. Plaça de Granollers – plaça de Puerto Rico: 1.805 m
  2. Plaça de Manuel Serra i Xifra – plaça de Granollers: 623 m
  3. Rotonda del Mas Costabella – carrer de Josep Monserrat Cuadrada: 703 m
  4. Connexió amb la xarxa interurbana de Cabrera i Argentona: 201 m
  5. Plaça de Granollers – La Riera: 709 m
  6. Plaça de Manuel Serra i Xifra – carrer de Sant Benet: 656 m
  7. El Rierot – plaça de Puerto Rico: 625 m
  8. Porta Laietana – La Rambla: 1.121 m
  9. Rotonda del Mas Costabella – rotonda del Rengle: 1.095 m
  10. Plaça de l’Havana – ronda de Miguel de Cervantes: 362 m

Amb la construcció dels deu nou trams segregats del transit motoritzat, Mataró sumarà 7.900 metres de carril bici als actuals (8.000 metres d’espais senyalitzats i aptes per anar en bici, 6.350 dels quals són carril bici en vorera o segregats dels vehicles de motor). D’aquesta manera, es configurarà un únic traçat circular que transcorrerà de manera perimetral pels límits del Centre-Eixample i permetrà arribar a diversos punts que generen mobilitat a la ciutat com són el TecnoCampus, l’estació de tren o els polígons. D’altra banda, es preveu complementar-ho amb ramals que connectin amb el centre, i també d’altres que connectin amb Argentona i Cabrera de Mar pel Camí del Mig, i amb Sant Andreu de Llavaneres pel camí de les Cinc Sènies.

Els números

Mataró invertirà gairebé un milió d’euros per a construcció de l’anella ciclista (exactament, 993.338,48€ amb IVA inclòs). Per a l’actuació, però, rebrà una subvenció procedent dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) per finançar vies ciclistes. Segons la resolució de finals de maig anunciada per la Generalitat, Mataró té assignats 410.470,45€.