L’activisme LGTBI clama contra la discriminació

El 17 de maig és el Dia Internacional contra l'LGTBI-fòbia, una jornada de denúncia contra les agressions per raons d’orientació sexual, identitat o expressió de gènere

  • Berta Seijo // Foto: cedida
  • Divendres, 17 Maig 2019 09:18

Ciutat 2017/2019, manifestació contra lgtbifobia

Ja queda menys perquè la comunitat LGTBI surti al carrer per celebrar la seva gran festa, el Dia de l’Orgull. Això serà el 28 de juny, una jornada de reivindicació i de defensa del dret a la pluralitat sexual a la qual, any rere any des del 1978, se sumen el conjunt de la ciutadania i les principals institucions polítiques i socials del país.


Tanmateix, la bandera multicolor per demanar l’alliberament sexual i de gènere també pren especial rellevància avui, 17 de maig, amb motiu del Dia Internacional contra l'LGTBI-fòbia. La data commemora que ara fa 29 anys es va eliminar l’homosexualitat femenina i masculina de la llista de malalties mentals. A més a més, l’efemèride recorda que encara és necessari sensibilitzar la societat contra la discriminació del col·lectiu a través d’informació, reflexió, reivindicació i denúncia contra les agressions físiques, psicològiques, intel·lectuals i morals de les persones per raons d’orientació sexual, identitat o expressió de gènere.

Una lluita encara necessària

Segons dades publicades al mes de març, l’Observatori contra l’Homofòbia (OCH) va comptabilitzar, només en el primer trimestre del 2019, un total de 35 agressions a membres del col·lectiu LGTBI a Barcelona, un 50% més de les que van tenir lloc durant el mateix període del 2018.

En aquest sentit, l’Observatori alerta que la majoria d’agressions verbals o físiques cap a persones LGBTI es donen els caps de setmana i, sobretot, en espais d’oci com discoteques i festivals. Per posar fi a aquests atacs, l’entitat ha volgut replicar els punts lila, que s’encarreguen de realitzar l’acompanyament en un cas de violència masclista, i donar pas a punts d’informació i atenció a possibles víctimes de discriminacions, abusos, assetjaments o agressions homòfobes. Per ara, el projecte més avançat és el de la Sala Razzmatazz, local nocturn ubicat a la capital catalana i un dels pioners a l’hora d’engegar aquest protocol.  

Discoteques i festivals
La majoria d'agressions contra el col·lectiu LGTBI es produeixen en espais d'oci

El col·lectiu trans

El 18 de juny de l’any passat, l'OMS va deixar de considerar la transsexualitat com a trastorn psicològic. Es tracta d’un petit avanç en el camí de la despatologització d’aquest col·lectiu, un dels més afectats per la discriminació, les agressions i l’assetjament.

En aquesta línia, un dels darrers estudis de la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals (FELGTB) va denunciar que més del 40% de les persones trans enquestades van patir amenaces o maltractament psicològic al llarg del 2018. A més a més, segons dades de la UGT, la taxa d'atur entre les persones trans és del 85%, tot i que, des de l'any 2014, la llei catalana de defensa dels drets LGTBI per erradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia hauria de garantir els seus drets laborals i la igualtat de tracte i d'oportunitats.

Cronologia del moviment LGTBI    

5 d’agost del 1970: Aprovació de la llei sobre perillositat i rehabilitació social, que inclou la repressió als homosexuals (fins a cinc anys de presó o internament psiquiàtric).
1970: Creació del primer Moviment Espanyol d'Alliberament Homosexual (MELH) a Barcelona.
1975: Creació del Front d’Alliberament Gai de Catalunya.
26 de juny del 1977: Primera manifestació de l’Orgull LGTB a Espanya, a la Rambla de Barcelona.
28 de juny del 1978: Primera marxa de l’Orgull LGTB a Madrid.
1978: Supressió de l’homosexualitat de la llei sobre perillositat i rehabilitació social.
1979: Despenalització de l’homosexualitat a Espanya.
2005: Espanya esdevé el tercer país del món que legalitza el matrimoni entre persones del mateix sexe.
2014: Aprovació de la llei catalana de defensa dels drets LGTBI per erradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.