Mataró, punt d’atenció per als malalts oncològics al Maresme

La ciutat acull el Punt Comarcal del Maresme de l’AECC, on guien i acompanyen els que pateixen qualsevol tipus de càncer al territori

  • Gisela Ferrer // Foto: Daniel Ferrer
  • Dijous, 02 Maig 2019 11:03

Ciutat 2017/2019, aecc mataró
Segurament, tots podem recordar un cas proper, sigui d'un familiar directe o d'un conegut, en què la malaltia ha interferit, està en procés o l’ha passat. Segons dades recollides per la Generalitat, s’estima que al territori català es van diagnosticar 36.500 casos de càncer durant el 2018. Es calcula, a més, que un de cada dos homes i una de cada tres dones desenvolupen la malaltia al llarg de la vida.


A la nostra comarca, durant el 2018 van tractar al Punt Comarcal del Maresme de l’Associació de Catalunya contra el Càncer 40 casos amb atenció psicològica, 70 amb atenció social, 1 al programa de deshabituació tabàquica i 2 en assessorament medicosanitari.

Fa dos anys, arran d’un estudi elaborat a la seu de Barcelona per detectar les necessitats dels pacients que acudien a l’Associació, es va veure que una de les preocupacions o dificultats amb què es trobaven els pacients era haver de desplaçar-se fins a Barcelona per poder beneficiar-se de l’ajuda. Així va començar un desplegament comarcal per tota la província, començant per les comarques més poblades. El segon punt va establir-se a Mataró, per  acostar el servei a tota la zona del Maresme.

L'objectiu de l'AECC

L’AECC treballa amb l’objectiu final de reduir l’impacte del càncer i millorar la vida de les persones. Per fer-ho, se centra a donar suport i acompanyar el malalt i també la seva família, buscant un benestar emocional (psico-oncòlegs), social (treballadors socials i orientació laboral) i corporal (amb programes d’activitat física, nutrició, oncoestètica...).

A Mataró, ofereixen dos serveis bàsics —que s'ofereixen al centre o a domicili—: d’atenció psicològica amb una psicooncòloga que fa atenció tant a malalts com a familiars, i atenció social, amb una treballadora social que gestiona totes les ajudes derivades de la malaltia per a famílies que es troben en situació de vulnerabilitat.

Més enllà d’aquesta tasca, però, n’hi ha dues més que són igual d’importants: la prevenció i la investigació. Per això, també treballen per conscienciar la gent perquè inclogui hàbits saludables (alimentació saludable, vida activa, evitar alcohol i tabac...), i es fan campanyes concretes, com la del tabac o la de la protecció de la pell a l’exposició del sol a l’estiu, per evitar el melanoma. Hàbits senzills però que poden evitar diferents tipus de càncer. També es fomenta la recerca mitjançant el finançament de projectes de qualitat. L’any passat, es van destinar 22 milions d’euros a projectes d’investigació de Barcelona.

Persones amb les persones

Actualment, una vintena de voluntaris participa en el programa impulsat per l'AECC el setembre de 2018, per petició del mateix hospital i els professionals que hi treballen. "L'objectiu és fer la seva estada el més confortable possible", explica l'Esther Lumière, coordinadora del Voluntariat Hospitalari de l'Hospital de Mataró. El voluntari centra la seva feina en una escolta activa del pacient, el distreu i dona suport tant al malalt com als familiars en les seves inquietuds. És una manera d'alliberar la càrrega, tant emocional com física, que comporta el procés oncològic.

El projecte ha tingut molt bona acollida i els pacients "agraeixen molt que hi hagi una persona que tingui tot el temps del món per atendre'ls i ajudar-los", continua Lumière. Els voluntaris que s'hi dediquen han estat prèviament formats i se'n fa un seguiment.