800.000 ponsèties per Nadal

El sector reivindica el "cultiu d'aquí"

  • Redacció // Foto: cedida
  • Divendres, 21 Desembre 2018 09:41

Ciutat 2017/2018, ponseties

Els productors locals de flor i planta han produït per a aquesta campanya de Nadal prop de 800.000 ponsèties, segons dades proporcionades pel Mercat de Flor i Planta Ornamental. La resta –en el conjunt del país se'n venen al voltant de dos milions– arriben d'Almeria i també d'Holanda, tot i que en menor quantitat.


Els planteristes catalans, però, reivindiquen la qualitat de la producció local enfront de les ponsèties d'importació. "Només amb el color de la flor, ja es nota la diferència. El vermell és molt més intens i és una planta més forta perquè s'ha fet més a poc a poc", explica el major productor de ponsèties que hi ha a Catalunya, Santiago Camacho. Ell sol en fa més de 300.000 als planters del Maresme.

Denominació d'origen
Per identificar la planta que ha estat cultivada a Catalunya, ja l'any passat el Mercat de Flor i Planta de Vilassar de Mar va posar en marxa la denominació d'origen 'Cultiu d'Aquí'. "Realment els clients veuen diferència entre el producte català, que es fa en un 95% al Maresme, i el que ve d'altres zones", assegura Camacho, que demana estendre la marca al carrer i no només entre els professionals del sector.

Aquest productor assegura que la postvenda de la ponsètia feta a Catalunya és "molt millor" que la de qualsevol altra planta vinguda de fora. La delicadesa de la mateixa planta, explica, la fa poc recomanable per al transport: "És una planta que no viatja bé", puntualitza. A més, sovint la que arriba d'Almeria és molt més "tendra" i d'un color menys intens, tant en la flor com en les fulles.

El preu va en davallada

A més de la competència externa, els productors tenen en el preu l'altre focus de preocupació. "S'estan repetint les bones xifres dels últims anys però, amb el preu, en lloc d'anar endavant, anem enrere", detalla. Segons Camacho, el curt temps de venda de la ponsètia fa que molts productors no puguin "aguantar preus" quan veuen plens els hivernacles pocs dies abans de Nadal.

Ciutat 2017/2018, ponseties

Colors variats
Pel que fa als colors, el vermell tornarà a ser el predominant a les llars, però cada vegada més agafen protagonisme les varietats de colors, especialment la blanca. També s’està posant de moda la combinació de colors amb vermell o amb les de fulla taronja.