Èxit del primer curs pilot per millorar la immersió lingüística d'infants i joves

El curs s'ha dut a terme els estius de 2017 i 2018 gràcies a la Fundació Didàctica Catalunya i amb la col·laboració d'algunes escoles de la ciutat

 

Les instal·lacions de Didàctica

Ajudar a revertir, de manera activa, les dificultats que tenen els infants i joves en relació al coneixement lingüístic. Amb aquest objectiu la Fundació Didàctica Catalunya ha posat en marxa, en col·laboració amb algunes escoles de la ciutat, el primer “Curs d’immersió lingüística per a infants provinents de famílies d’origen migrat”, un projecte exploratori i bianual.

Per avaluar els resultats, la fundació ha elaborat un estudi que conclou que els infants participants mostren “remarcables millores” en el seu rendiment lingüístic. En concret, s’ha comprovat l’avenç en l’oralitat, l’escriptura i la lectura dels participants, així com la millora de la interacció entre els diferents grups, els quals procedeixen de diferents barris i escoles.

El projecte pilot s’ha dut a terme amb 72 infants de Primària i de forma diària durant els mesos de juliol i agost del 2017 i el 2018

La fundació també té en compte que entre el 40% i el 70% dels participants presenten dificultats en la mecànica lectora i en l’escriptura. “Tots aquests aspectes influeixen en la seva evolució, ja que són dificultats que interfereixen en els seus aprenentatges i fan encara més necessària la seva participació en aquests cursos especialitzats”, asseguren des de l’entitat. 

102 nacionalitats i més de 20 llengües

La fundació recorda que a Mataró hi conviuen 102 nacionalitats que parlen més de 20 llengües diferents. A més, es tracta de famílies majoritàriament concentrades per ètnies en barris concrets de la ciutat. Aquest model, asseguren els autors de l’estudi, és repetitiu en moltes ciutats catalanes. El projecte es proposa, doncs, “ajudar a les escoles a aconseguir la plena competència en català i millorar el nivell del castellà après, sovint, de parlants de baixa qualitat lingüística”.

El curs pilot s’ha dut a terme amb 72 infants de Primària i de forma diària durant els mesos de juliol i agost del 2017 i el 2018. Per seguir amb el projecte, la Fundació Didàctica Catalunya cerca ara finançament per a estendre els cursos d’immersió lingüística a tot el curs escolar.

Reconeixement

La tasca de la Fundació Didàctica Catalunya ha estat reconeguda amb un Accèssit al Premi Pompeu Fabra i amb el segon premi al Premi Llengua Nacional.

Logo bo de didàctica