La quotidianitat de principis del segle XX

'El Mataró de fa 100 anys. El fons fotogràfic Pineda del Museu Arxiu' es podrà veure del 10 d'octubre al 10 de novembre.

Museu Arxiu Santa Maria

Pel Museu Arxiu de Santa Maria el fons fotogràfic de les imatges captades per Lluís Pineda i Cabanyes (Mataró, 1882-1939) és un dels més importants que es conserven. Testimoni gràfic de diversos indrets catalans, però especialment del Mataró dels anys deu i vint del Nou-cents, el fons permet tenir una visió de la societat del moment a través d’imatges d’actes religiosos, militars, esportius, festius o comercials, entre molts d’altres.
Ara el Museu Arxiu de Santa Maria – Centre d’Estudis Locals de Mataró inaugura l’exposició El Mataró de fa 100 anys. El fons fotogràfic Pineda del Museu Arxiu, una producció pròpia que mostra les instantànies d’aquest fotògraf que, tot i tenir una producció important, és considerat amateur. 

L'exposició mostra 30 fotografies seleccionades d'entre les més de 600 plaques de vidre conservades per Pineda.

En concret, l’exposició mostra una trentena de fotografies seleccionades d’entre les més de sis-centes plaques de vidre estereoscòpiques originals. De gran qualitat tècnica, les plaques estaven detalladament numerades, identificades i datades (entre 1915-1921) en dues llibretes de notes de Pineda. 

L’encarregada de contextualitzar i estudiar el conjunt de plaques de vidre, així com de seleccionar-ne les imatges que finalment han format part de l’exposició, ha estat Conxi Duro. Comissària de l’exposició, Duro és fotògrafa, historiadora de l’art i membre de l’equip del Museu Arxiu. 

Al museu des de 2015

Custodiat pels fills del fotògraf, Antoni i Josep Oriol Pineda Gualba, el fons fotogràfic Pineda va ingressar a l’arxiu el 2015 gràcies a la donació d’Anna Maria Serra Fuster, vídua del segon.

La inauguració té lloc dimecres 10 d'octubre a les 19:30h a l’estatge del Museu Arxiu (c/ Beata Maria, 3). La mostra està oberta fins el 10 de novembre i es pot veure els dijous, divendres i dissabtes, de 18h a 20h.

La mostra, que s'inaugura dimecres 10 d'octubre, estarà oberta al públic fins al 10 de novembre. A banda, i en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni, el dissabte 13 d’octubre hi haurà visites guiades a càrrec de la comissària de l’exposició, Conxi Duro.