La revolta del 'punt fluor' s'escampa

La idea de marcar amb una pintada d'esprai a terra els desperfectes de la via pública guanya adeptes després de sorgir en un grup de Facebook

  • Redacció // Foto: Daniel Ferrer
  • Dijous, 13 Setembre 2018 12:50

Ciutat 2017/2018, punt fluor

La idea va sorgir d'un grup de Facebook i la va popularitzar a través de la mateixa xarxa el President de la Federació d'Associacions de Veïns de Mataró Juan Sánchez. Els carrers de Cerdanyola presenten una novetat visual, darrerament, són les marques del "punt fluor" que és com s'autodenomina la campanya per denunciar desperfectes a la via pública. El nom ve del color fluorescent de l'esprai que utilitzen els seguidors d'aquesta pràctica per identificar possibles perills. Ho fan en petits forats o perills i amb una doble intenció complementària: fer visibles els desperfectes i així evitar que ningú hi prengui mal i, també, denunciar la deixadesa de la via pública.

"Aviat Cerdanyola semblarà la via làctia" és una de les bromes que es poden llegir a les xarxes socials fent-se ressò de l'èxit que, en pocs dies, va tenir la iniciativa.

Complementar-ho

La campanya ha tingut seguiment però el regidor d'Espai Públic Miquel Àngel Vadell insta als activistes que marquen 'in situ' els trams de voreres o carrers que s'han d'arranjar a utilitzar les vies oficials. “Nosaltres no ens podem guiar per la idea dels punts fluor sinó que actuem quan sabem que hi ha una incidència”, explica el regidor. Per això demana que la campanya es complementi: “Em sembla una iniciativa positiva perquè al cap i a la fi els veïns col·laboren perquè coneixen molt més la vorera que no pas nosaltres. Però si no se segueixen els canals habituals, no concentrarem les incidències ni podrem actuar”.

Ciutat 2017/2018, punt fluor
El Ple de millora de les voreres

En una ciutat on el projecte guanyador dels pressupostos participatius va ser arranjar voreres, és normal que el tema del manteniment de la via pública sigui recorrent. Lluny de minimitzar-lo, el regidor Miquel Àngel Vadell reconeix que durant la crisi no es va fer el manteniment que pertocava i ara toca anar invertint en el Pla de Millora de voreres i que aquest concentra moltes actuacions precisament a Cerdanyola. "Vam fer una auditoria i el cost de posar al dia totes les voreres és de 27 milions d'euros. Òbviament no tenim tants diners però el Pla de millora del 2017 i 2018 consta de 2,5 milions que segur que són insuficients però que demostren que no és veritat que no es faci res per millorar l'estat de la ciutat", rebla.