Festa i reivindicació del col·lectiu LGTBI

El 28 serà el dia per l’Alliberament de lesbianes, gais, homes i dones transsexuals i bisexuals, conegut com el dia de l’orgull gai

  • Redacció // Fotos: Daniel Ferrer
  • Dilluns, 25 Juny 2018 00:00

Ciutat 2017/2018, festa dels colors lgtbi

Arriba un any més el Dia per l’alliberament de lesbianes, gais, homes i dones transsexuals i bisexuals (LGTBI), conegut popularment com el Dia de l’Orgull Gai. Es tracta d’una jornada festiva i reivindicativa que lluita per la igualtat jurídica i social de les persones del col·lectiu LGTBI.  Des de l’Ajuntament de Mataró, a través del Centre per a la Igualtat i Recursos a les Dones (CIRD), i comptant amb la col·laboració d’altres entitats i organismes, han impulsat un programa d’activitats per commemorar aquesta diada amb activitats entre els dies 21 i 29 de juny.

Tancarà els actes la 3a festa 'De tots els colors' a Can Xammar

A més, amb les activitats també tenen la voluntat de reflexionar sobre el tema, afavorir el dret a la igualtat i la no discriminació per motius d’orientació sexual i identitat o expressió de gènere i promoure que es pugui viure la diversitat afectiva i sexual en plena llibertat.

La programació
El tret de sortida de la celebració serà dijous 21 de juny amb una projecció del documental ‘Pero que todos sepan que no he muerto’ al Foment Mataroní. El dissabte 23 al matí serà el torn de la jornada ‘Navegant’ cap a l’arc de Sant Martí, organitzada per l’Escola de Vela Mataró.

El dimarts 26 de juny tindrà lloc un dels actes estrella de la celebració: la presentació de la nova entitat Mataró LGTBI, la qual neix per unir totes les persones que volen lluitar per la igualtat del col·lectiu.

Els actes continuaran el dimecres 27 amb la Trobada literària amb Sebastià Portell a Buc de Llibres i el dijous 28 amb la projecció de la pel·lícula Conociendo a Ray i una xerrada-col·loqui. Per acabar la celebració, el divendres 29 de juny es podrà gaudir de la pel·lícula Enfemme al Foment Mataroní i d’una gran festa de cloenda: ‘De tots colors’.

Ciutat 2017/2018, festa dels colors lgtbi

L'origen de la commemoració

La festa commemora els fets que van passar el 28 de juny de 1969 a Nova York, arran d’una batuda de la policia en un bar gai que va acabar amb detencions i ferits greus. La reacció de suport a les persones agredides va ser immediata, fet que va marcar l’inici de l’activisme homosexual.