Tensió davant la plantada de creus a la platja de Mataró

L'ANC ha convocat la performance, els unionistes criden a boicotar-la, l'Ajuntament demana més policia i l'Estat amenaça amb sancionar l'entitat convocant

  • Redacció
  • Divendres, 25 Maig 2018 09:56

creus a la platja

Aquest diumenge al matí hi ha convocada una plantada de creus grogues per part de l’ANC. La campanya que denuncia amb una performance a la platja la “mort” de conceptes com la justícia, la llibertat o la seaparació de poders arriba a la capital del Maresme després de fer-se en diferents localitats però marcada pel precedent immediat d’aquest passat dilluns.  La plantada de creus a Canet va acabar amb incidents i agressions arran de la irrupció d’un grup de ‘Els Segadors del Maresme’ que va arrencar i trencar les creus. Hi va haver agressions i ferits. Intervenció policial, 30 identificats i molta tensió. Quelcom que diumenge no es vol a Mataró de cap de les maneres. I entre els ambients unionistes ja s’està convocant a anar a la platja per boicotar l’acte.

Tot i que l'Estat ha amenaçat amb sancionar l'ANC, l'entitat manté la convocatòria i insta els assistents a seguir les instruccions de En Peu de Pau

Els incidents de Canet

Bote, preocupat

L’alcalde de Mataró, David Bote, es mostra “preocupat” per la coincidència a la ciutat d’una plantada de creus grogues amb una protesta unionista, actes que estan previstos el proper diumenge al mateix punt on s’ha de celebrar la Triatló. Bote s’ha adreçat per carta al delegat del govern a Catalunya, Enric Millo, responent la seva petició de mantenir la “neutralitat” als espais públics i l’ha advertit que l’ocupació de les platges no és una competència municipal. En aquest sentit, l’alcalde li comunica a Millo que l’ANC ha previst la plantada de creus i li recorda que els permisos per fer activitats a la sorra depenen del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat–intervingut per l’estat espanyol a efectes de l’article 155 de la Constitució-. Al mateix temps, el regidor de Seguretat ha enviat una altra carta a Territori demanant que el Departament es pronunciï al respecte.

A la carta enviada a Millo l’alcalde senyala que la prova esportiva “compta amb la corresponent autorització per part de la Generalitat” per celebrar-se a la platja del Varador i li trasllada la “preocupació” per la confluència amb la plantada de creus que l’Assemblea Nacional Catalana ha convocat a través de les xarxes socials. Bote explica que ja hi ha previst un dispositiu policial especial de trànsit, però tem que es produeixin “situacions de conflictivitat” per la coincidència de la Triatló amb la performance sobiranista, accentuades per una convocatòria unionista que també s’està mobilitzant a través de les xarxes socials.

“Com a alcalde m’he proposat el ferm compromís de vetllar per la convivència”, diu David Bote a Enric Millo, destacant que no “vol” que “el municipi es converteixi en l’escenari de confrontacions”. “No em cansaré de fer públicament una crida al seny i a la serenor des del respecte a la llibertat d’expressió”, afegeix l’alcalde.

L’Estat amenaça amb sancionar l’ANC
El Departament de Territori i Sostenibilitat avisa que cal autorització per fer una plantada de creus com la que l'ANC ha programat cal fer una sol·licitud al Departament que de moment no s'ha fet i la Generalitat té com a màxim quatre mesos per dir si la concedeix o no. Fonts de Territori expliquen que d'aquí a diumenge "difícilment" hi ha temps material per concedir el permís i que en cas que una actuació d'aquest tipus es faci sense autorització, l'Estat pot aplicar sancions a l'entitat convocant.

En cas que una activitat d'aquest tipus es faci sense permís, apunten les mateixes fonts, el ministeri de Medi Ambient és qui té la competència de sancionar. Si Territori ha donat l'autorització però es comprova que hi ha hagut algun incompliment respecte al que s'havia demanat, aleshores és la mateixa Generalitat qui pot sancionar. 

17a Triatló Ciutat de Mataró

Dilluns passat, un grup d'encaputxats va arrencar les creus grogues en record dels polítics presos i a l'estranger que s'havien plantat a la platja de Canet de Mar, uns fets que van portar a enfrontaments entre independentistes i unionistes. Els enfrontaments van acabar amb cinc ferits, segons va informar la policia local.