Per un Mataró Bus amb més freqüències i una T-10 rebaixada

El govern presenta la seva proposta de condicions per la nova licitació del contracte, que es mantindria externalitzada durant els pròxims 10 anys

  • Cugat Comas
  • Dimarts, 24 abril 2018 13:36

Mataro Bus

Recuperar les freqüències i horaris ampliats, recuperar el traçat històric de la línia 4, introduir una T-10 pròpia que valgui un 20 per cent menys que l'actual integrada, fer arribar el servei al Tecnocampus-Rengle i convertir la línia 5 en un bus exprés i troncal. Aquestes són, a grans trets, les propostes que el govern posa sobre la taula per a la redacció del contracte de concessió de Mataró Bus entre els anys 2019 i 2028. No vol prorrogar les actuals condicions i és per això que aspira a poder treure a concurs l'explotació del servei de transport públic local –un dels contractes més importants de l'Ajuntament– just després de l'estiu. El govern no vol que l'actual bloqueig polític freni aquesta aposta i és per això que ha volgut presentar –als grups i a la premsa– la seva pròpia proposta. Un document de treball sobre el qual s'hauran d'elaborar les condicions exactes. I sense esperar al Pla de Mobilitat que, fins i tot, podria no aprovar-se en aquest mandat.

L'Alcalde i el regidor encarregat, David Bote i Juan Carlos Jerez. Tots dos han presentat la proposta que defineix com volen que sigui el servei de Mataró Bus. Les bases per a un servei durant una dècada. Ho han fet amb ànim de desencallar el tema: després de mesos de debats sobre el model, opten per una figura anomenada Societat Mercantil d'Objecte Únic per la qual cosa l'empresa concessionària hauria de crear una societat sobre la qual l'Ajuntament tindria un 5 per cent de participació, representació a l'òrgan de gestió juntament amb empresa i treballadors i hi aportaria la flota i les cotxeres. El servei, doncs, proposen que continuï sent externalitzat però des del govern estan interessats a subratllar que aquesta nova figura permet un major control sobre un àmbit en el qual els darrers anys s'han succeït queixes i conflictes laborals.

Contracte important

Amb els números a la mà el contracte que s'esbossa ascendeix a 3,8 milions per cadascun dels 10 anys del contracte. Un augment del 14 per cent. Amb el canvi de tipus de societat, a més, el risc econòmic l'assumeix l'empresa. Ho venen com l'opció més competitiva que ha de permetre al servei respondre a la bateria de propostes que tenen per objectiu millorar el servei i continuar augmentant el nombre de passatgers que es mouen en bus interurbà. Jerez explica que "cada cop hi ha més passatgers, els estudis ens diuen que el sistema actual de línies funciona i el que volem és millorar-lo". 

Roda de premsa Mataró Bus

 

Els 5 principals canvis:

1. Freqüències i línies del 2009.

La proposta vol recuperar els horaris perduts i millorar les freqüències de pas en totes les línies. Alguns trajectes variaran lleugerament, s'augmentarà la flota de 23 a 30 autobusos per augmentar els trajectes de servei.

2. Línia 5. Exprés troncal.

Es modificarà l'actual traçat de la línia 5, que ja no anirà per la Plaça de les Tereses, i es vol descongestionar. Serà una línia llançadora entre l'Estació i l'Hospital, troncal, creuant en vertical la ciutat, per les rondes i la Via Europa.

3. T-10 rebaixada.

Mataró Bus tindrà una T-10 pròpia, diferent de la integrada en el sistema de l'ATM. Serà només per als transports en bus per l'interior de la ciutat i costarà 8,25 euros. Una rebaixa del 20 per cent.

4. Servei a Cirera i al Rengle-Tecnocampus

La línia 4 recuperarà el seu traçat històric, un dels que va ser retallat. A més, amb el canvi de la línia 5, serà la que connectarà el Centre amb l'Hospital i també arribarà a la zona del CAP de la Ronda Prim. La línia 3, al seu torn, incorporarà noves parades per connectar més la zona del Rengle i el Tecnocampus.

5. Escales mecàniques per acostar-se a les parades

En el 95 per cent del territori de Mataró, diuen els estudis, els ciutadans tenen una parada a menys de 300 metres de distància. En les zones amb més pendent de la ciutat, però, s'introduiran escales mecàniques per salvar l'orografia més esquiva. S'estudiarà a zones de La Llàntia, Molins, Cirera i Vista Alegre.

Escales mecàniques