Buscant solucions per reduir les molèsties

S'estudia habilitar un Mataró Bus Nit especial les nits de festa o tallar la circulació d'alguns carrers del Polígon del Pla d'En Boet

  • Cugat Comas // Fotos: Daniel Ferrer
  • Dijous, 25 Gener 2018 12:20

Mataró ha esdevingut, com també va ser als noranta, una capital nocturna. Sobretot arran de la fama de la sala Cocoa entre el públic més jove, el polígon del Pla d'en Boet s'ha consolidat com un pol d'atracció de joves cada nit de cap de setmana. Prop del 70 per cent dels assistents no són de Mataró sinó que vénen d'altres municipis de la comarca i de fora. Davant d'aquest fenomen, que conviu amb la mateixa activitat industrial del Polígon –per allò que va ser concebut– algunes de les mesures que vol prendre l'Ajuntament en el futur Pla d'Oci passen sobretot pel servei de mobilitat.


L'objectiu, explica el regidor Juan Carlos Jerez, és “reduir l'impacte d'una activitat que té massa costos externalitzats”. Pel regidor “el model d'oci nocturn està molt consolidat i reporta beneficis a la ciutat però s'hauria de reequilibrar la balança amb els costos que té”. A la banda dels 'peròs', de les molèsties, l'Ajuntament compta amb l'afectació generada de la 'ruta del Botellón' que uneix l'Estació amb la zona del Pla d'en Boet i que recorren milers de joves, alguns menors i tot, cada cap de setmana. Evitar aquest trajecte és un dels objectius que es planteja l'Ajuntament i concretament el servei de Mobilitat.

Tancar carrers i busos de nit
En aquest sentit una de les propostes que és sobre la taula és la de tancar a la circulació alguns carrers del Polígon per delimitar la zona d'oci. Això permetria, també, definir sobre quina zona establir una possible taxa. L'objectiu, però, seria a nivell de seguretat. També en els anys daurats de la Ronda Barceló s'havia tancat aquest vial a la circulació. L'altra mesura en la que es treballa és millorar la senyalització d'aparcaments i cruïlles d'un Polígon dissenyat per a la circulació de tràilers i no de turismes de gent jove.

L'altra proposta que és sobre la taula és la d'establir un servei de Bus nit del propi Mataró Bus que ajudi a transportar la gent fins al Pla d'en Boet estalviant la molèstia dels que fan enrenou pel carrer. De fet ja hi ha alguns municipis maresmencs que han habilitat aquest servei, que Mataró faria més en clau interna i de pacificació social.
El futur Pla també ha d'incidir en erradicar les actituds i models sexistes que encara hi ha al sector.

Ciutat 2017/2018, discoteca cocoa, bus hibrid nocturn"No farem com Sabadell"
La problemàtica generada de la zona d'oci nocturn de Mataró no és exclusiva de la capital maresmenca. "Hi ha molts casos i els coneixem de ciutats amb problemàtiques similars derivades de zones d'alta concentració de locals", explica Jerez. El que no passa pel cap del govern és fer com altres ciutats com Sabadell que per mitjà de la restricció de llicències van fer tancar la seva zona d'oci nocturn: "No ens passa pel cap fer com Sabadell amb la Zona Hermètica. Precisament aquest Pla ha de servir per reordenar el que es pugui i fer compatible l'oci nocturn amb la resta de realitats de la ciutat", explica Jerez.