Sense Pla d'Oci nocturn un any després

L'Ajuntament no ha pogut implementar a la zona del Pla d'en Boet cap mesura de les que va anunciar arran del polèmic xou sexual a 'The Bot'

  • Cugat Comas // Fotos: cedides
  • Dijous, 25 Gener 2018 12:12

Ciutat 2017, pla nocturn

L'escàndol provocat per un xou amb sexe explícit a la sala 'The Bot', el 14 de gener del 2017, va posar a l'ull de l'huracà tot el sector de l'oci nocturn. Just ara en fa un any. Dotze mesos enrere, en fer-se públiques les imatges, la sacsejada pública va ser important i la reacció per part de l'Ajuntament tampoc va escatimar esforços. Va sortir en tromba amb una triple proposta política anunciada a bombo i plateret: s'estudiaria una taxa especial per fer front a les despeses que genera l'ús intensiu de la zona, es faria una campanya de revisió de les llicències existents al Polígon del Pla d'en Boet i s'aprovaria un Pla d'Oci Nocturn.


Un any després, de les tres propostes, només una es pot considerar com a reeixida. L'Ajuntament va revisar les llicències de les desenes d'establiments nocturns que es concentren a la zona i no ha detectat cap infracció destacable. Però la taxa especial de neteja no ha trobat fonament tècnic per aplicar-se i el Pla d'Oci Nocturn no passa, encara, d'esbossos en els diferents serveis de l'Ajuntament.

Pel camí la fisonomia política dels responsables d'aquest Pla ha canviat substancialment, i el catàleg de mesures va amb retard. “Hem prioritzat tenir la informació corresponent a cada servei abans de donar-li caràcter de planificació”, admet el nou responsable d'Espai Públic Juan Carlos Jerez. El regidor socialista confia que abans d'aquest estiu el govern pugui dur a aprovació inicial el Pla d'Oci Nocturn de la ciutat. Però, amb quin objectiu? Disposant de quines eines?

Zona de difícil control
Explica el mateix Jerez que “controlar la zona d'oci nocturn amb la intensitat amb què s'utilitza les nits del cap de setmana és molt difícil i afecta diferents serveis municipals”. Bona part de la feina feta els darrers dotze mesos ha consistit a buscar una sortida a l'anunciada “taxa del botellón” però tècnicament és una figura que no s'ha pogut concretar. No només per l'oposició frontal, tot just començar, del sector sinó pel fet que un tipus de figura impositiva especial requeriria delimitar i tancar la zona a la qual afecta i, a més, d'uns serveis que anessin més enllà de l'activitat ordinària.

“A la zona del Pla d'en Boet s'hi aboquen molts esforços de forma ordinària però a Mataró no s'ha optat per establir-hi un servei especial. Hi ha un quart torn de la policia de barri que hi treballa a 'full time' els caps de setmana, s'estableix la vigilància i els controls d'alcoholèmia policials i s'hi reforça el servei de neteja, però aquest no és un paquet que puguem atribuir als operadors de la zona, ja que aquests tenen cura del que passa al seu interior”, explica Jerez.

Ciutat 2017, pla nocturnUn problema que afecta una zona massa dispersa
Si es vol atendre la problemàtica i les molèsties que genera l'oci nocturn local, l'Ajuntament es troba amb el problema que, en paraules del regidor, "si bé tots els locals són propers la zona on els joves actuen és molt dispersa". En aquest sentit des del traçat entre les parades de bus o l'Estació i el polígon als parcs, placetes i espais on és habitual la pràctica del "botellón" queden fora del que és pròpiament el Polígon i dificulten qualsevol relació entre les molèsties que generen i la pròpia activitat reglada dels operadors. Jerez advoca per "buscar consens amb el sector per intentar reduir aquest impacte".