Qui pot ser Mataroní de l'Any 2017?

Comença fins a final d'any el període de propostes de noms a través de mataronidelany.cat

  • Cugat Comas // Fotos: Tot Mataró
  • Dijous, 07 Desembre 2017 00:00

Mataroni de l'Any, logo mataroni de l'any

Quan es gira la darrera fulla del calendari, inevitablement, comencen el temps de les valoracions. Passa cada any, quan ja és desembre que en clau persona o col·lectiva optem per començar a pensar en què ha donat de sí l'any que estem començant a tancar.  El recolliment i el cert caràcter de ritual de cloenda que sovint associem a les festes de Nadal reforcen aquesta sensació: i amb aquests ingredients torna el Mataroní de l'Any.


Des del 2009, des del Tot Mataró i Maresme proposem als mataronins l'exercici col·lectiu de determinar quin ha estat el ciutadà o la ciutadana més destacat dels últims dotze mesos. Sense distingir entre mèrits o àmbits, en una convocatòria el màxim d'oberta possible perquè la pluralitat de la ciutat i de la gent que li dona vida es pugui expressar. El Tot posa el mecanisme i organitza el certamen però són els mataronins qui, durant tot un procés que culmina al febrer, determinen amb el pes de la participació quin és el guanyador més volgut o quina la vencedora amb més suports. Si hi ha altres certàmens que premien a partir de seleccions o en base a jurats, el Mataroní de l'Any posa al centre la voluntat popular i és aquest aval el que l'ha convertit en un clàssic ja. Per novè cop, doncs, proposem el mateix exercici: pensar en què ha donat de sí l'any a nivell mataroní i quines podrien ser persones mereixedores d'endur-se el guardó que reconeix el ciutadà de l'any.

Propostes obertes

El rol ara important és, doncs, l'analític. Que tothom proposi qui cregui que ho pot merèixer, entenent aquest verb de la manera més àmplia possible. En clau de 2017 o com a culminació d'una trajectòria, per optar a ser candidat només cal complir una premissa: ser mataroní i estar viu. Ara és doncs moment de pensar en qui pot ser candidat i proposar-lo. No és cap lluita competent per acumular suports, la fase de votacions serà posterior. Ara el que s'escau és pensar i proposar. Deliberar. També debatre. I trobar el màxim de noms possibles.

Ciutat 2017, Mataroni de l'any guanyadors

Fins a final d'any
Fins al darrer minut d'aquest 2017 hi haurà obert el formulari a través de la web del certamen www.mataronidelany.cat per proposar possibles candidats. En les tres setmanes de 2017 que queden, doncs, es tracta de fer tantes propostes com es vulgui. L'elecció popular és l'ADN del certamen i els mataronins tenen la paraula.