La cloenda més dolça de l'Any Puig i Cadafalch

Casa Graupera s'inspira en l'arquitecte i la casa Coll i Regàs pel seu torró de creació

  • Redacció // Fotos: Daniel Ferrer
  • Divendres, 01 Desembre 2017 00:00

Ciutat 2017, capses casa grauperaCada any, de cara al Nadal, Casa Graupera elabora un torró de creació temàtic molt esperat per molta gent, que fins i tot fa quilòmetres des de fora del Maresme per aconseguir-lo. És coneguda l'aposta pels dolços de primera qualitat d'aquesta empresa amb 122 anys d'història, que va molt més enllà de l'elaboració de neules. Casa Graupera, situada al cor de Mataró i a la vora de Santa Maria sempre té present la vinculació amb la ciutat i ha convertit els seus productes en el millor ambaixador gastronòmic de la ciutat per a visitants o turistes.

És per això que intenta vincular sempre la seva aposta nadalenca amb algun element local i aquest 2017 no els podia passar per alt la celebració de l'Any Puig i Cadafalch. Aquest any s'han inspirat en l'arquitecte mataroní i en la coneguda i recuperada Casa Coll i Regàs per crear un sorprenent Torró de Creació 2017.

Expliquen a Casa Graupera que han dedicat el torró al Modernisme perquè una època on els oficis van tenir una rellevància important i entre ells el de l'ofici de neuler, que va ser rellevant a l'època. El torró d'aromes modernistes recull sabors propers a les diades de festes i sobretaules llargues i reuneix tres elements propis d'aquesta imatge tan nadalenca. D'una banda la crema catalana, les postres per excel·lència ja fa més d'un segle a les taules mataronines, de l'altre el cafè típic de les tertúlies, i per últim els cubans, la singular neula amb la que els petits imitaven els puros i cigars que fumaven els grans.

El detall del torró va més enllà i es presenta visualment amb una al·legoria del pany de les portes interiors de la casa Coll i Regàs per simbolitzar la seva reobertura just aquest 2017 i també un dels seus característics vitralls, element comú a tota l'arquitectura modernista. El Torró de Creació 2017, doncs, és modernista d'aspecte i d'inspiració, ja que al menjar-lo recorres els gustos d'una sobretaula de fa un segle: primer amb el gust de crema i posteriorment amb el cafè i els cubans.

Ciutat 2017, capses casa graupera

Productes que fan ciutat
Casa Graupera fa una aposta important durant tot l'any per esdevenir, en tant que establiment històric que ha mantingut l'ofici de mestres neulers, un reclam de ciutat. Així, no només se situa com a parada preferida de visitants que comproven de primera mà la creació artesanal d'una neula sinó que també amb motiu del mateix Any Puig i Cadafalch han elaborat galetes amb motius decoratius dels característics terres de rajola hidràulica modernista o caixes de regal amb clara referència a Puig i Cadafalch, la seva obra i la seva època.

Així, un dels millors regals o souvenirs mataronins pot ser una de les caixes dedicades a l'ofici de neuler, la pròpia obra de Puig i Cadafalch o les icòniques botigues d'ultramarins on, precisament, s'elaboraven les neules. Tots els productes de Casa Graupera incorporen didàctiques explicacions en tres idiomes sobre la història en què s'inspiren els dolços.