Una Marxeta rodona

La trentena edició d'aquesta prova de l'Agrupe posa en valor l'aposta que es va fer el 1988 per una caminada popular a l'abast de tothom

  • Cugat Comas // Fotos: cedides
  • Dijous, 16 Novembre 2017 10:35

Ciutat 2017, marxetaAquest diumenge al matí es farà pel voral de Mataró la trentena Marxeta. L'efemèride pot semblar no merèixer més consideració en un moment com l'actual en què les caminades populars per corriols i muntanyes es compten per desenes cada cap de setmana. La Marxeta, però, no n'és una més de la família de les caminades. És la degana a escala local i comarcal i a més està intrínsecament lligada a l'Agrupació Científico-Excursionista de Mataró, l'Agrupe, que la cuida i li dona aquest caràcter especial.

El president de l'Agrupe és des de fa uns mesos Toni Cruanyes. Té clar que “la Marxeta és una de les grans activitats de l'entitat, quelcom que la fa especial i diferent que va des del fet que cada any encarreguem el cartell a un artista diferent de la ciutat o al fet que mirem de no repetir recorreguts d'un any per l'altre, sempre a la comarca però sempre pensant en la gent que li descobrim espais o paratges nous”.

L'inici de la Marxeta
La primera Marxeta es va fer, doncs, el 1988 i la d'aquest diumenge que comença als anomenats Jardins de les Víctimes de la Batalla de l'Ebre emularà en bona part el trajecte que llavors es va proposar. En aquestes quasi tres dècades, ja que els trenta anys la prova els complirà l'any vinent, s'ha consolidat com una caminada popular icònica, molt preuada per la gent de Mataró, el Maresme i també de fora. “Ens trobem amb força gent que l'espera, que li té una estima especial i que hi confia cada any”, explica el president de l'Agrupe.

Una quarantena de voluntaris dels quasi 400 socis que té són necessaris per a una organització que s'ha anat adaptant al pas del temps. Sí que és cert que ara poden semblar llunyanes les edicions de la Marxeta de fa més d'una dècada quan havien arribat a reunir alguns centenars de persones però la bona salut d'aquesta cita amb la muntanya sembla més que garantida. Per 30 anys i més caminant per la muntanya.

Ciutat 2017, marxeta
Aquest diumenge, el mateix recorregut que el 1988
La Marxeta d'aquest diumenge –per la qual com sempre  els que hi vulguin participar s'hi poden apuntar al punt de sortida– vol homenatjar el primer recorregut que va fer la prova, fent una volta força completa amb inici i final a la ciutat. Se sortirà de dalt de tot de Mata-Rocafonda per enllaçar amb Can Bruguera, el Pou de Glaç, la Creu de Rupit, el Montalt, la Font del Malpàs i fins a Mataró de nou. Totes les edicions de la Marxeta es mouen entre els 18 i 23 quilòmetres i des de fa uns anys també s'estableix un recorregut més familiar i curt per tal d'anar formant els futurs marxaires de la grossa.