El Palau: barri de la biblioteca

Els veïns del Palau coincideixen en apuntar l'efecte revulsiu que ha tingut el centre Antoni Comas

  • Redacció // Fotos: cedides
  • Divendres, 06 Octubre 2017 12:59

Cultura 2017, Palau

El barri del Palau Escorxador és, actualment, un barri eminentment plural, multicultural, mestís. Conviuen en uns mateixos carrers gent de procedència molt diversa i ho fan dibuixant un dels mapes sociològics més diversos de la ciutat. Això no ha estat exempt d’alguna fricció, però sí que és veritat que el nom del Palau ha transcendit menys que el de Rocafonda o Cerdanyola quan es parla d’integració i presència alta de la immigració. Per això diem que aquest barri ve a ser el pot petit de la convivència entre diferents a la ciutat.

Barri obrer: És un barri de gent treballadora, hereu de quan la indústria propera era la més important de la ciutat"

Diem convivència perquè al Palau s’hi conviu. Al voltant del pol cultural de l’Escorxador, en el mercat de cada dissabte o al Parc homònim del barri. Al Palau s'hi fa vida al carrer, se celebren les festes pròpies del barri al juliol i de l’Escorxador a finals d’agost i s’hi treballa per una integració exemplar.  També hem de dir que és un barri bàsicament treballador, que beu de l'herència del que va ser zona d'influència d'indústries com el propi Can Gassol i que manté aquest tremp, entre obrer i popular, tan característic d'aquest tipus de barris.

Un abans i un després
Si algun element ha marcat, però, un abans i un després pel barri aquest ha estat sens dubte la Biblioteca Antoni Comas. La seva inauguració ha servit per reviure una zona, la del recinte de l'Escorxador, que era opaca i que ara s'ha convertit en un connector enjardinat entre parts de la ciutat que fins ara es donaven l'esquena.
La potència de la proposta cultural de l'equipament, a més, ha donat al barri una centralitat cultural pel que fa a la zona de llevant de la ciutat. La bilioteca és de ciutat però ha servit per sacsejar en positiu tot el barri.

Cultura 2017, Palau
                                      El pas de la Coronació d'Espines

La Coronació d'Espines és del barri
Una de les entitats més vertebradores del barri podem considerar que és la Confraria de la Coronació d'Espines. Té seu canònica a la parròquia de Sant Simó i Sant Pau –una de les esglésies més peculiars de la ciutat, per la seva ubicació– i de fet fa les seves sortides en processó des d'aquest punt central del barri.
La Coronació d'Espines és un dels passos històrics de la ciutat i en els darrers anys ha tingut un efecte revulsiu amb l'entrada de gent nova, incorporant nous detalls al pas o canviant-ne el sistema de ser portat. Per Setmana Santa, el barri acull processons però la vitalitat de l'entitat abraça bona part dels mesos de tot un any.