L'Ajuntament no sap com aplicar la taxa anti-botellón que va anunciar al febrer

El projecte d'ordenances fiscals per 2018 no recull la proposta per "problemes tècnics" a l'hora de definir-la

  • Cugat Comas
  • Dijous, 28 Setembre 2017 14:24

Ciutat 2014/2015, botellon 2

L'Ajuntament de Mataró no sap com concretar l'anunciada taxa especial per finançar la neteja que genera el fenomen del 'botellón' a la zona del Pla d'en Boet. Les ordenances fiscals pel 2018 que el govern ha començat a tramitar no recull aquesta mesura que la regidora Núria Moreno va posar sobre la taula el mes de febrer, en el marc de les inspeccions anunciades a tots els locals d'oci nocturn de la ciutat. El regidor de serveis centrals Juan Carlos Jérez reconeix que "aquesta proposta de taxa té problemes tècnics" i advoca per intentar buscar un acord amb els operadors davant la dificultar d'imputar els costos extraordinaris de neteja que provoca l'ocupació massiva de via pública les nits de cap de setmana a la zona d'oci nocturn de la ciutat. Va ser el propi govern el que va anunciar una taxa especial que més de mig any després no s'ha concretat.

Núria Moreno afirmava al febrer que la taxa o preu públic era "un primer pas per la corresponsabilitat en la que cal treballar, són els operadors els que atreuen molta gent cada nit de divendres i dissabte i és l'Ajuntament el que ha d'assumir una despesa extra".

La proposta no va tenir una singladura fàcil, des del primer moment. D'entrada perquè la pròpia Moreno va desviar a la taula de treball amb l'oci nocturn que gestiona la regidora de Promoció Dolors Guillén la negociació amb el sector d'aquesta mesura, sense el coneixement previ de la regidora convergent.

L'oposició del sector
També s'hi va oposar amb fermesa el Gremi d'Hostaleria i Turisme,  contraris a l'aplicació d'una nova figura impositiva "per serveis que ja paguem", segons van dir en un comunicat. Els locals consideren que la brutícia que es genera a la via pública no la creen els establiments "sinó els nois i noies que accedeixen a la zona, molts dels quals no entren als locals" i afegeixen que "la brutícia que queda escampada per terra els caps de setmana, són les restes i envasos de begudes que compren en comerços alimentaris de Mataró o de fora de la ciutat. Els empresaris ja paguen la brossa que generen a l’interior dels seus locals, via taxa de recollida d’escombraries o mitjançant certificacions de terceres empreses que presten aquests serveis de recollida".

Tampoc s'ha concretat, com s'havia anunciat, el nou Pla d'Oci Nocturn de la ciutat.

Dificultats tècniques

Ara la proposta de taxa especial es refreda encara més al quedar fora de les ordenances. Juan Carlos Jerez reconeix la complexitat de la proposta i assegura que hi ha "diferents problemes tècnics, com definir clarament quins són els fets imposables, delimitar clarament l`àrea d'acció o diferenciar clarament establiments d'oci nocturn i d'altres tipus". En aquest sentit la proposta es manté en espera, a fi d'intentar finançar les despeses en neteja, enllumenat i vigilància que l'Ajuntament afronta cada nit festiva al Polígon i s'està estudiant en quin format podria concretar-se. "Ho hem d'estudiar per veire en quin àmbit podem actuar, podria ser una taxa de brossa o una de vigilància especial però si no trobem el mecanisme potser haurem de renunciar a que sigui en forma de taxa i buscar un acord", explica Jerez.