Ray Hendrasatya: “Veiem uns usuaris contents i amb un treball que està donant fruits”

Parlem amb el president de l'espai Jöao Martí, una associació que ajuda infants i joves en risc d'exclusió social

  • Laia Mulà // Foto: Anna Aluart
  • Dijous, 07 Setembre 2017 11:33

Ciutat 2017, Rocafonda Esplai Joao Martí

Pels que no us coneguin, què és l'espai Jöao Martí i què feu?

Som una associació que fa cinc anys que estem a Mataró i vam començar fent una activitat conjuntament amb Càritas per ajudar a nens i nenes en risc d'exclusió social als barris de Rocafonda i el Palau. Joäo Martí és un espai amb prop d'una trentena de voluntaris que vetllem pel creixement personal i l’acollida de les persones amb menys possibilitats econòmiques i culturals. Comptem amb uns 150 infants aproximadament d'entre 12 i 18 anys i a poc a poc hem anat ampliant les activitats i el nombre d'usuaris.

Quines activitats heu incorporat al llarg dels cinc anys?

Les activitats són variades i se centren a treballar valors i aprendre a gestionar les emocions pels infants amb risc d'exclusió social. En primer lloc, organitzem cada divendres una activitat de lleure i tenim un equip de futbol per treballar valors. L'any passat també vam començar a participar en la lliga escolar amb un equip de futbol a la categoria aleví, vam impulsar equips de reforç educatiu en primària i secundària i vam crear una activitat per joves titulada 'Creixem juntes'. Aquesta se centra a fomentar el creixement personal dels joves amb tallers de gestió d'emocions i altres activitats.

"Som una associació petita i treballem amb infants i joves de Rocafonda i el Palau però rebem usuaris d'altres barris"

Teniu intenció d'impulsar-ne alguna de nova?

De cara a l'any que ve començarem algun espai de treball amb els pares dels infants i joves de l'associació. L'objectiu serà promoure la formació i les habilitats socials dels pares.

Quina valoració fas d'aquests anys treballant a Mataró conjuntament amb Càritas?

La valoració és molt positiva perquè, per exemple, vam començar treballant un dia a la setmana i ara fem activitats de dilluns a dissabte. Veiem uns usuaris contents i amb un treball que està donant fruits. Volem fer un acompanyament integral i que sigui de llarga durada en el temps per la vida d'aquestes persones. Mentre el nen vulgui i ho necessiti nosaltres treballem per generar projectes que els ajudi en el seu creixement.
Un altre indicador que rebem amb molta alegria és que hi ha infants que abans participaven de les activitats i que ara amb 16 o 17 anys estan començant a fer de voluntaris a l'entitat. D'aquesta manera enfortim el vincle i continuem el seguiment. A més, el reconeixement que també ens han donat altres entitats i l'Ajuntament de Mataró ens dóna energia per seguir treballant.

Només treballeu amb els infants i joves de Rocafonda i el Palau?

Estem ubicats a aquest barri però podem rebre usuaris d'altres indrets de la ciutat. Els casos que la Seguretat Social ens envia també els atenem, siguin de la zona de Mataró que siguin. Hem progressat molt des que vam arribar però per capacitat no arribem a més. Som una associació petita encara.