Volen que la Biblioteca Popular porti el nom de Josep Garcia Oliver

El Club d’Opinió Jaume Llavina vol que l’equipament, que passarà a ser públic, agafi el nom del seu fundador

  • Redacció
  • Dilluns, 04 Setembre 2017 16:20

Ciutat 2017, biblioteca fundació iluro

El Club d'Opinió Jaume Llavina va presentar al juliol al registre de l'Ajuntament una petició perquè el Consistori consideri donar el nom de Josep Garcia Oliver a la Biblioteca Popular. Aquest equipament de la Fundació Iluro, creat en el seu moment per la Caixa d'Estalvis de Mataró el 2018 passarà a integrar-se a la Xarxa de Biblioteques de l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona i fins ara no ha tingut cap nom.

Des del Club d’Opinió Jaume Llavina expliquen que “durant anys no calia distingir-la de cap altre i darrerament, en haver-hi dues més de municipals i en ser l'única de la Fundació Iluro, tampoc es va considerar”. Ara fan aquesta proposta, que han entrat per registre a l’Ajuntament i també han traslladat al patronat de la Fundació Iluro.

Promotor de la caixa i Diputat
El nom escollit per batejar la Biblioteca lligaria l’equipament amb el seu origen. Josep Garcia Oliver (1834-1883) va ser el fundador de la primera biblioteca popular a Espanya. També fundà a la nostra ciutat, el 1854, la 'Sociedad de Amigos de la Instrucción' (coneguda després com a Ateneu Mataronès) i el 1859 promogué la Caixa d’Estalvis de Mataró, que s’inaugurà el 1863. Va ser alcalde de la ciutat en dues ocasions (1870-72 i 1874-76) i elegit diputat a Corts el 1881. De professió industrial i aliniat políticament amb els liberals.

A nivell d’homenatge, Josep Garcia Oliver forma part de la Galeria de Mataronins Il·lustres i en la celebració del ‘Mataró, Ciutat de Valors’ va ser un dels personatges històrics reivindicats, associat en aquest cas al “Compromís”.