Demanen que investiguin l'explotació d'un bar situat en un local municipal

Els dos aspirants que van optar al local del Mirinda volen que l'Ajuntament aclareixi la situació de l'establiment i la Tavella estudia emprendre accions legals

  • Redacció // Foto: Daniel Ferrer
  • Divendres, 14 Juliol 2017 11:21

Ciutat 2017, mirindaEl Mirinda és un pub situat a l'edifici de propietat municipal de Les Espenyes que, el passat mes d'abril, va passar en pocs dies de buscar un traspàs per part del seu llogater a estrenar nova imatge i programació artística amb concerts setmanals amb primeres espases de la música del país. Aquest fet és el que dos operadors que s'havien postulat per explotar aquest establiment a la plaça de Can Xammar volen que s'investigui.


De fet, demanen que sigui l'Ajuntament el que revisi en quin règim i en quines condicions es va produir aquest canvi i, fins i tot, estan estudiant emprendre accions legals contra el canvi d'explotació. El fet que el llogater del local –a qui l'Ajuntament va denegar el traspàs que havia sol·licitat– acabés contractant un dels tres operadors que s'havien interessat en el local és el que motiva aquesta sol·licitud que podria acabar amb una denúncia per part de la cooperativa la Tavella, constituïda a fi i efectes d'operar en aquest espai.

Traspàs acordat

La cooperativa Tavella va fer la primera paga i senyal pel local del Mirinda fa un any, el juliol del 2016, acordant amb el llogater de llavors un traspàs. Posteriorment la pròpia entitat va fer una campanya per recaptar avals mancomunats per valor de 125.000 euros  provinents de més de cent persones per assumir el traspàs, acordat en 80.000 euros. El setembre del 2016 els impulsors de la Tavella no només havien acordat amb el llogater el traspàs sinó que havien fet reunions i comunicat a PUMSA el projecte gastronòmic i cultural que hi volien desenvolupar.
El mes d'octubre, però, el llogater reinicia les converses, augmentant la quantia final. S'acaba firmant un nou acord entre la cooperativa i el responsable del Mirinda, pendent de l'autorització de la propietat.

El paper de PUMSA
L'empresa municipal propietària del local, el mes de novembre, comunica a la cooperativa que no la reconeix com a interlocutora i que hi ha dos aspirants més a explotar el local. Posteriorment en el si del Consell de PUMSA s'informa que s'haurà d'escollir entre les tres propostes presentades.
La Tavella opta per presentar també el suport de diferents entitats i es desfà el pagament del traspàs acordat uns mesos enrere. El passat mes de març, en declaracions al Tot Mataró, la regidora d'Urbanisme anuncia que no s'autoritza el traspàs i el Mirinda inicia una nova programació i etapa gràcies al fet que el llogater contracta un dels tres aspirants al traspàs. És en aquest punt on els altres dos demanen a l'Ajuntament que investigui el règim actual d'explotació d'aquest local.

Que s'investigui

Tant la Cooperativa la Tavella com Alguer Peran, que va presentar un altre projecte per explotar el cèntric local, demanen a l'Ajuntament que investigui en quin règim s'està produint l'explotació d'aquest bar. En el cas de la cooperativa, a més, estudia emprendre accions legals si s'acredita que el canvi de titularitat no s'ajusta a dret, un cop el contracte del local no permet ni subrogació ni traspàs.
D'aquesta manera el local que havia de desenvolupar tot el sector de Can Xammar podria acabar als jutjats. PUMSA, al març, va donar el cas per tancat no autoritzant cap traspàs. És el punt final?