La febre del swing s'encomana a Mataró

És un estil musical alegre i amb ball propi que s'ha anat estenent a la zona a gran velocitat i enganxa cada cop a més gent

  • Laia Mulà // Fotos: Daniel Ferrer i cedides
  • Dijous, 22 Juny 2017 10:23

Ciutat 2017, swing
El ritme inunda els carrers, una música plena de vida i alegria. La protagonista és una variant del jazz amb tocs característics propis: la música swing. Interpretada per formacions de músics compostes per una secció rítmica de piano, contrabaix i bateria, també compten amb instruments de vent com trompetes, trombons, clarinets i saxòfons, que s'ocupen de la part més melòdica. A més, poden arribar a haver-hi instruments de corda, tot i que són poc comuns. Una música lliure, en part improvisada, que opta pels temps ràpids i elimina algunes restriccions existents en altres estils musicals.


Ja sigui amb grups de músics en directe, com amb gravacions de swing i jazz, de tant en tant les places de Mataró s'omplen de ritme i de ballarins animats. La febre d'aquesta disciplina ha omplert els carrers de Mataró i moltes altres ciutats de la zona. De fet, Barcelona s'ha convertit en la ciutat amb la comunitat de ballarins més gran de música swing del continent Europeu.

Una fusió de músics de jazz va donar origen al swing
Nascuda als Estats Units a finals dels anys 20, es va convertir en un dels gèneres més populars del país que, a posteriori, va ser exportat a moltes altres zones del món. Els músics de jazz van anar incloent varietats i innovacions conceptuals donant origen a aquesta variant del gènere. Nova Orleans, Nova York i Chicago van ser les zones dels Estats Units que van viure amb més intensitat el naixement d'aquesta variant del jazz i el blues.

Posteriorment Frankie Manning va ser un dels pioners en crear un ball que seguia el ritme animat del swing fins a donar origen a un dels estils més ballats amb aquesta música: el lindy hop. Segons explica Jordi Anglada, de l'escola de ball Swing Maresme, amb el temps es van anar creant gran varietat d'estils per ballar de la mà majoritàriament de comunitats afroamericanes com, per exemple, el xarleston, el blues, el balboa o el claqué. “Els estils varien també en funció del ritme de la música, si és més ràpid o lent”, afirma en Jordi. A més, mentre que el lindy hop es balla en parella, el jazz solo o jazz steps es balla individualment.

Ciutat 2017, swing
Ballar Swing enganxa
De tant en tant les places i carrers de Mataró s'omplen de ritme i acullen ballades de swing organitzades per associacions o escoles de ball. Aquestes trobades el converteixen en un ball que enganxa, explica en Jordi, perquè es fa a l'aire lliure i de dia i perquè “la gent està connectada amb si mateixa i amb els altres”. En definitiva, neix un joc de connexions corporals en el que un proposa i l'altre rep, descriu, i en els ballarins “hi ha menys màscara i més persona”. Aquest tipus de ball és com l'amor, considera en Jordi, perquè “no es pot agafar, ni es pot dir què és”, opina, sinó que es tracta “d'improvisació i visceralitat”.

Les diverses maneres de ballar aquest estil el converteixen “en un ball social”, considera la Marina Burgués, ballarina de lindy hop des de fa tres o quatre anys. Té clar que el fet que no ballis sempre amb la mateixa parella, sinó que vagis alternant, ajuda a conèixer molta gent i a socialitzar-te.

Big Head Hoopers és una associació d'apassionats d'aquesta disciplina que té la voluntat d'organitzar ballades en espais com Can Xammar, al Casal de l'Aliança
i a la sala Clap.

L' Escola Salut i Ball Laura Llacuna ofereix classes de swing i altres estils, a més d'organitzar ballades com les de la setmana passada a Peramàs.

Ciutat 2017, swing 2

Un 30% més de ballarines de lindy hop

Les escoles d'aquest ball organitzen cursos de tres mesos de diversos nivells pels aprenents d'aquesta disciplina artística. Swing Maresme existeix des de fa més de tres anys i ja compta amb una dotzena de professors que imparteixen classes de diversos estils. El més popular, el lindy hop, sol tenir molta demanda i en Jordi explica que actualment estan experimentant un creixement destacable en el nombre d'alumnes. L'últim trimestre ha estat el que ha comptat amb un creixement més elevat, probablement gràcies a la recent obertura de l'escola física a Mataró fa només uns mesos, a l'avinguda del Maresme 55.

Les escoles d'aquest ball organitzen cursos de tres mesos de diversos nivells pels aprenents d'aquesta disciplina artística.

En el lindy hop existeixen els líders, tradicionalment el paper de l'home, i els followers, que segueixen els passos proposats pel líder. Encara que originàriament cada rol correspongués a un gènere, cada vegada més homes i dones aprenen a ballar com a líder i com a follower, independentment del gènere.

En Jordi destaca que hi ha un 30% més de dones que es volen apuntar als cursos de l'escola, fet que crea una llarga llista d'espera per les que no tenen parella. Per aquest motiu, explica que recentment intenten impulsar les inscripcions masculines. Des de Tocats pel Swing, una escola itinerant amb diverses seus al Maresme, han optat per establir una secció de 'Taxis', és a dir, de persones que ja han fet el curs i reforcen el nombre de líders del grup. Així, possibiliten l'existència de classes amb més followers i milloren l'aprenentatge del grup.

Ciutat 2017, swing 2

El lindy hop al Maresme

La Marina Burgués va aprendre a ballar amb Tocats pel Swing, una escola que ofereix quatre opcions formatives: lindy hop, swing per a nens, jazz steps i blues. Amb l'objectiu d'acostar el swing al Maresme i de teixir xarxa entre les diverses organitzacions existents. L'escola itinerant va ser la primera a acostar aquest ball al Maresme des de Barcelona i el nombre de ballarins ha crescut amb gran rapidesa.

D'aquí han nascut altres escoles i organitzacions, explica Diego Talavera, un dels fundadors. Sense comptar amb seu pròpia, aposten per llogar espais a les zones amb demanda de ballarins i alumnes i fan les classes allà. Per exemple, tenen la voluntat de començar a oferir cursos a Vilassar, que de moment no compta amb cap escola de swing.
En Diego descriu el lindy hop com “un ball increïblement social” i que no és gens estricte, sinó que busca deixar-se portar per la música i improvisar amb total llibertat. Destaca que el tipus de música també atrau i enganxa més. El swing és sentiment, comunicació, transmissió d'energia i d'emocions.

Es tracta d'escoltar la música i deixar-se portar. Un estil que de ben segur seguirem veient ballar pels carrers de Mataró, transportant-nos per una estona als Estats Units dels anys 20 i 30.