Un milió d'Europa per recuperar el Cafè Nou

L'equipament, per a usos turístics i culturals, ha de reforçar l'eix de la Riera i entraria en funcionament el 2020 segons el calendari previst

  • Cugat Comas
  • Dimarts, 06 Juny 2017 16:18

Edifici Pati Cafè Nou

Mataró volia recuperar el Cafè Nou i ara, gràcies a fons europeus, ja té projecte, calendari i fins i tot usos previstos per aquest edifici, que forma part del patrimoni històric cooperativista a la ciutat. Europa ha concedit una ajuda fins al programa FEDER de quasi un milió d'euros per a recuperació de patrimoni al projecte de rehabilitar aquest edifici, a tocar de La Presó. Pel Primer Tinent d'Alcalde i regidor de Cultura Joaquim Fernàndez es tracta de "recuperar el Cafè Nou, el que era, més enllà de la recuperació del patrimoni arquitectònic i històric" i és que els plans de l'Ajuntament passen perquè sigui un punt modernitzat d'informació turística, un cafè-bar i un espai polivalent per a tot tipus d'actes.

El Cafè Nou es complementa, òbviament, amb el seu pati homònim recuperat fa quatre anys. L'ajuda europea és de 941.000 euros als quals caldrà sumar l'aportació municipal ja prevista al programa d'inversions. Aquesta és, després de les actuacions de la Llei de Barris a Rocafonda, la segona inversió més important del mandat.

El nou Cafè Nou hauria d'entrar en funcionament, segons el calendari previst, el 2020 i fer-ho destinant la planta baixa a punt d’informació turística dotat amb tecnologia innovadora, botiga turística i un espai de trobada amb servei de bar; i la planta primera a activitats d’exhibició cultural per revitalitzar i ampliar el sector de les arts escèniques i la música programant teatre, dansa i música. L’espai diàfan pretén acollir també actes ciutadans de diferents àmbits.

sardanes cafè nou
Aquesta operació permetrà potenciar l’eix de La Riera i disposar d’un potent nucli d’equipaments culturals: La Presó, el Pati del Cafè Nou, el mateix Cafè Nou, la Sala Cabanyes, el Teatre Monumental, l’Aula de Teatre i l’Ateneu de la Fundació Iluro.

Reforç turístic

La regidora de Promoció Econòmica Dolors Guillén assegura que el Cafè Nou serà el punt de sortida de les diferents rutes guiades que hi ha per turistes a la ciutat, així com un punt ideal per a tastets gastronòmics de les mateixes rutes. Vol ser un reforç dels itineraris existents i anirà més enllà d'un punt d'informació amb botiga com el que hi ha a l'edifici del mateix Ajuntament. Així, Guillén vol situar-hi un "espai experiencial" per als visitants, amb pantalles i elements en tres dimensions per veure tot el patrimoni i recursos que hi ha a la ciutat, un punt modernitzat, adaptat a l'"smart tourism".

El govern dona gran transcendència a l'aposta per aquest equipament i Fernàndez assegura que "el Cafè Nou, el Pati i la Presó seran un pol d’activitat cultural molt important que ajudaran al desenvolupament econòmic del centre de la ciutat. Promocionant el centre, promocionem la ciutat".