El testimoni de 21 anys de ràdio esportiva local de Josep Gomà i Carol

L'Ajuntament rep en donació 111 volums de les cròniques diàries de tots els equips i tots els esports mataronins

  • Cugat Comas i Fotos de Josep Gomà
  • Dijous, 13 abril 2017 00:00

Ciutat 2017, josep gomà

De la mateixa manera que amb motiu del Premi Iluro de monografia històrica s’afirma que cap altra comarca té tants estudis com el Maresme, Mataró deu al llegat de Josep Gomà i Carol ser la ciutat, de ben segur, amb més memòria esportiva. Ara, part d’aquests records, de dies i dies de guions radiofònics, passarà a estar a disposició de curiosos o historiadors gràcies a la donació que els fills del periodista han fet a la ciutat i que el Ple Municipal va acceptar, dijous passat.


Part de l’Arxiu històric de Josep Gomà i Carol ingressarà al fons de Can Palauet, posant indirectament a l’abast de qui ho vulgui els guions d’hores de ràdio, amb tot luxe de detalls sobre tots els equips de la ciutat. La donació revesteix de gran importància, a més, per l’ordre metòdic amb el que el mateix Gomà ordenava i indexava tot el contingut que generava i que fa que sigui fàcilment consultable a partir de la data d’un partit o la temporada en què va jugar un jugador.

La donació feta per Antoni i Josep Gomà consta de la còpia mecanoscrita enquadernada dels guions radiofònics del seu pare amb presència de tot tipus d'esport com futbol, bàsquet, natació, atletisme, hoquei o handbol

30 anys de cròniques
La donació gratuïta que rep la ciutat d’Antoni i Josep Gomà i Nasarre, fills del periodista, és una exhaustiva crònica periodística feta durant un període de més de 30 anys, recollida en 111 volums mecanografiats que el mateix periodista guardava. Són la còpia dels guions que escrivia –a raó d’uns quatre folis per edició– perquè fossin radiats per Ràdio Maresma primer i Radio Mataró després. Ell mateix, en els primers anys, en feia la locució.

Ciutat 2017, josep gomà

Consultar un dia a l’atzar d’emissió permet contemplar l’estil característic de la ràdio de l’època, tota mena de detalls sobre jugadors, equips, partits i resultats i fins i tot la mateixa publicitat que s’emetia, escrita pel mateix Gomà. Els guions fets en dues etapes en un període de més de 30 anys, salvaguardats de l’oblit, estan replets de detalls i informació que serien de difícil consulta si no fos pels índexs que el mateix Gomà elaborava, a mà, amb una cal·ligrafia quasi perfecta.

Josep Gomà Nasarre, que dirigeix El Tot Esport que va fundar el seu pare, quan ens ho explica, busca com a exemple de l’obstinació vocacional de Gomà i Carol, la data del seu propi naixement, en què el periodista no va fallar i va fer el guió amb la crònica de la jornada. Cal considerar que Gomà i Carol mai va rebre compensació econòmica per la tasca que feia tots set dies de la setmana.
Els guions mecanografiats corresponen a les emissions de Ràdio Maresma des del 1951 –cinc anys després de l'arribada de Gomà a la ciutat–, fins el juny del 1964, i posteriorment a Ràdio Mataró entre 1978 i 1985. Enmig, en el període entre 1965 i 1977, va ser peça fonamental en la publicació de la revista setmanal IluroSport.

Un cronista vocacional i exhaustiu
Josep Gomà i Carol recollia als seus guions i documents tot el relacionat amb l'esport local i ho indexava per a la seva consulta posterior

Ciutat 2017, josep gomà

Els guions radiofònics són només una part de la ingent tasca periodística i documental que Josep Gomà i Carol va fer, per pura vocació, a Mataró. El periodista era un enamorat del futbol, i només arribar a la ciutat va ser primer jugador del segon equip i després secretari de la junta del CE Mataró. Posteriorment, i en les hores lliures, es va entregar en cos i ànima a la tasca de periodista esportiu com a guionista de les ràdios locals i posteriorment com a líder de publicacions com l'Iluro­Sport primer i El Tot Esport després, que abans de ser el suplement del Tot Mataró va tenir durant un temps entitat pròpia.

Josep Gomà i Carol va ser nomenat, el 18 de març de 1989, Fill Adoptiu de la Ciutat, ja que era nascut a Santa Margarida de Montbui, a la comarca de l'Anoia. També el premi de la Nit de l'Esport que reconeix la tasca periodística duu el seu nom i un monòlit davant del camp del Centenari, el recorden.

Un "excel" humà

Submergir-se en l'arxiu de documents que sempre va guardar és acostar-se a la figura d'un autèntic periodista vocacional la tasca del qual permet disposar d'una indexació completíssima de tot el contingut dels seus arxius. Adjunt als guions radiofònics o altres documents, Gomà va elaborar uns llibres que serveixen d'índex de continguts i que permeten una ràpida consulta a partir de l'any o la disciplina.

Altres exemples de la seva vocació van ser que, malalt de pòlio, va voler recollir a mà tots els resultats de la història del CE Mataró a partir de la premsa històrica i que copiava a mà les cròniques antigues per extreure'n les dades. Josep Gomà i Carol va elaborar un excel de l'esport local molt abans del primer ordinador.

Ciutat 2017, josep gomà
Records i reportatges fills de l'Arxiu Gomà
El mateix Josep Gomà i Carol, en els darrers anys de la seva vida, va utilitzar el seu propi arxiu per a fer peces de difusió històrica com el reportatge 'Les arrels del futbol mataroní' publicada als Fulls del Museu Arxiu de Santa Maria. La tasca periodística de Josep Gomà i Carol ha estat continuada pel seu fill Josep Gomà i Nasarre, al capdavant del Tot Esport.
Un exemple van ser els reportatges "Records d’un segle d’esport a Mataró" en què es repassava, gràcies a l'extens arxiu llegat, els millors moments dels equips i esportistes locals durant el segle XX.  També recentment i a totmataro.cat es fan, cada mes, reportatges històrics sobre les efemèrides esportives.
En el d'aquesta setmana, per exemple, s'hi recorda el triomf de Jordi Burillo sobre Boris Becker fa 25 anys, que el El Centre Atlètic Laietània va pujar a la màxima categoria catalana fa 50 o que durant les Festes de Pasqua se celebren carreres ciclistes al Velòdrom de la Carretera de Mata l'any 1917, fa just un segle.