Unió inèdita de tots els esplais i caus

Dissabte se celebra la primera trobada d’entitats de lleure a Mataró, iniciativa inèdita que uneix els dotze esplais i caus de la ciutat i que estarà oberta a tothom

  • Laia Mulà // Fotos: Daniel Ferrer
  • Divendres, 31 Març 2017 00:00

Ciutat 2017, lleure i esplais

La Taula d’Entitats de Lleure, un espai d’unió dels esplais i caus de Mataró, va ser constituïda l’any 2015 com a espai de treball i intercanvi entre aquestes associacions sense ànim de lucre. Aquest dissabte arriba la primera trobada en un acte festiu, obert a tota la població, que tindrà lloc a la pista exterior de l'Eusebi Millan sota el lema ‘Teixim el lleure a Mataró’. Els membres de la Taula, que compten amb el suport del Servei d’Igualtat i Ciutadania de l’Ajuntament de Mataró, han organitzat activitats i jocs distribuïts per franges d’edat, així com la lectura d’un manifest i una cloenda a càrrec del grup d’animació infantil Xiula.


Tot i que l’educació en el lleure existeix des de fa molts anys arreu, les entitats de la ciutat treballaven per lliure fins que, l’any 2015, van promoure la creació de la Taula. Així, han augmentat el coneixement i millorat l’estructura interna del teixit associatiu a Mataró. També ha servit per ampliar la formació dels prop de 300 joves voluntaris que en formen part a través d’accions formatives organitzades pel Servei d’Igualtat i ciutadania de l’Ajuntament.

‘Teixim el lleure a Mataró’

Des de les 16 h fins a les 19.30 h els monitors i monitores de les entitats de lleure dinamitzaran l’acte infantil. La tarda començarà amb una hora d’activitats i jocs dividint els infants en quatre grups.

Les activitats s'havien de fer al Parc del Palau i Rocafonda però per la previsió de pluja es desplacen a la pista exterior coberta de l'Eusebi Millan, al Pla d'en Boet

A Mataró hi ha 12 entitats de lleure que compten cada cap de setmana amb un miler de menors i mobilitzen uns 300 voluntaris.

Tot seguit, serà el moment de la lectura del manifest per part dels organitzadors que té la voluntat de ressaltar la tasca de l’educació en el lleure dels infants i joves que setmanalment porten a terme els esplais i caus de manera voluntària i desinteressada, una tasca que sovint no rep reconeixement. Per acabar de la manera més festiva, un dels grups finalistes dels premis Enderrock en categoria de millor disc infantil del 2016, Xiula, presentarà l’espectacle titulat ‘Donem-li una volta al món’. D’aquesta manera farà ballar als infants i monitors dels dotze esplais i caus que formen part de la trobada.

El teixit associatiu de Mataró compta amb un total de 1.000 infants aproximadament que cada cap de setmana assisteixen als esplais i caus. La tasca dels monitors és la de brindar als infants i joves competències, valors i habilitats socials fora de les adquirides en l’àmbit escolar i familiar.

Ciutat 2017, lleure i esplais
Els noms propis del lleure local
El conjunt d’associacions que en formen part són els tres Agrupaments Escoltes de Mataró: l’Arrels, l’Antoni Comas i La Soca; l’Associació de Lleure i Cultura Enlleura’t; l’Associació Pamayuga; l’Associació Mà Oberta - Cor Obert; i un total de sis Esplais: el CRAJEC, el Garbí, el Rabadà, La Tribu, l’Olla de Grills i l’Erol.